„Izazovi i budućnost poslovanja“ naziv je okruglog stola, koji je, u organizaciji Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske danas održan u Prijedoru. Zahtjevi i putevi tržišta se brzo mijenjaju i neophodno je brzo prilagođavanje i podrška države, rečeno je, između ostalog, u diskusijama učesnika.

Cilj okruglog stola je da se sagleda stanje u privredi prijedorske regije i da se, uz prijedloge privrednika, pokuša doći do povoljnijeg radnog ambijenta. U Uniji udruženja poslodavaca kažu da razloga za optimizam ima.

„Ova godina bila je prilično uspješna sa aspekta poslovanja u našim kompanijama, našim članicama, tako da očekujemo da ćemo u narednoj godini uspjeti da se riješimo izazova vezanih za rast inflacije i rast plata koji nas očekuju u narednom periodu“, naglasio je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

U Udruženju poslodavaca metalske industrije Republike Srpske ističu da je većina privrednih subjekata našla načina kako da se prilagodi tržištu u uslovima pandemije u prošloj i ovoj godini. Međutim, dočekali su ih neki novi izazovi, kao što su pomjeranja interesnih zona i lanaca snabdijevanja sa Istoka prema Evropi.

„U isto vrijeme, to predstavlja priliku za naše firme i rizik da izgube i postojeća tržišta. Potrebno je razumijevanje države za potrebe privrede, kao i tehnološki razvoj, reforma edukativnog sistema i pridobijanje kvalitetne radne snage ukoliko želimo da se održimo na tržištu“, ističe Predrag Zorić, predsjednik Udruženja poslodavaca metalske industrije RS.

Načelnik Odjeljenja za privredu i preduzetništvo, Rade Rosić, rekao je da su pokrenute brojne inicijative za unapređenje poslovnog ambijenta i da je u toku ove godine za podršku i podsticaj privredi izdvojeno blizu tri miliona maraka. Učesnici okruglog stola saglasni su da će samo brza reakcija i adekvatne mjere podrške održati privrednike u sedlu i smanjiti odlazak kvalitetne radne snage. Na današnjem okruglom stolu prezentovani su prijedlozi i preporuke Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske za program ekonomskih reformi u periodu 2022 – 2024. godina.

kozarski