Početna BiH Oko 4.500 ljekara i stomatologa danas u štrajku upozorenja

Oko 4.500 ljekara i stomatologa danas u štrajku upozorenja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljekari i stomatolozi zaposleni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, njih 4.500, danas će održati polučasovni štrajk upozorenja u svim kantonima, jer još nije riješen problem reprezentativnosti njihovog strukovnog sindikata.

Doktori u Kantonu Sarajevo od sutra stupaju u radikalniji štrajk. Najavljeno je i okupljanje zdravstvenih radnika pred zgradom Vlade KS tokom sedmice, a tačan datum protesta biće poznat sutra nakon sjedice Skupštine Sindikata radnika u zdravstvu.

Radikalizacija štrajka podrazumijeva da hronični bolesnici neće dobiti terapiju, biće obustavljena vakcinacija, te izdavanje opravdanja za izostanak iz škole, te neće biti priprema pacijenata za operacije. Primaće se samo hitni slučajevi, poručuju iz Sindikata radnika u zdravstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oko 3.000 članova Sindikata početkom septembra stupilo je u štrajk tražeći donošenje kolektivnog ugovora, povećanje satnice i korekciju koeficijenata za obračun plata.

Izmjenama bi plata spremačice trebala bi biti viša za 110 maraka, medicinskim sestrama za 220, a doktorima specijalistima za 440 KM, prenosi “N1”.

ASHA prodaja vozila