Početna Svijet Oko 24.000 radnika potrebno Njemačkoj, a ova zanimanja najviše nedostaju

Oko 24.000 radnika potrebno Njemačkoj, a ova zanimanja najviše nedostaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njemačka željeznica u ovoj i slijedećoj godini planira da zaposli gotovo 50.000 novih radnika.Do kraja ove godine imaće 24.000 novih radnika, a u narednoj godini planiraju da zaposle otprilike još toliko, objavili su juče u Minhenu menažder osoblja Dojče Bana Martin Seiler i savezni ministar saobraćaja Andreas Scheuer.

Posebno se traže mašinovođe, dispečeri, željezničari, ali i IT stručnjaci i električari.

Njemačka željeznica trenutno zapošljava oko 200.000 ljudi u cijeloj Njemačkoj, li iduće godine mnogi od njih otići će u penziju, pa DB već sada traži nove radnike. Čak oko polovine od tih 200.000 radnika moraće da bude zamijenjeno tokom sljedećih nekoliko godina, a zbog planiranih ulaganja otvoriće se i nova radna mjesta.Privatne željezničke firme imale su tokom sezone ljetnjih odmora problema zbog manjka mašinovođa, a to je problem koji bi u Dojče Banu rado izbjegli. Samo ove godine zaposliće 2.000 novih vozača i dispečera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nedavno je i Austrija objavila spisak deficitarnih radnih profila za 2020. godinu. Navedeno je 54 profila koji nedostaju tržištu rada – od diplomirane negovateljice, kuvara, mašinovođa, do zidara i stolara.

(Poslovni.hr)

Dental Studio Prijedor