Početna BiH OHR: Vijeće ministara bez odlaganja mora osigurati sredstva za održavanje izbora

OHR: Vijeće ministara bez odlaganja mora osigurati sredstva za održavanje izbora

“Građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore”

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini oglasio se nakon jučerašnje odluke Vijeća ministara BiH, odnosno ministara HDZ-a, da ne raspravljaju o tačci koja se tiče izdvajanja sredstava za Opće izbore BiH.

“Građanima Bosne i Hercegovine mora biti omogućeno da uživaju svoje demokratsko pravo na slobodne, fer i demokratske izbore. Nakon što je Centralna izborna komisija raspisala opće izbore, Vijeće ministara i svi njegovi članovi moraju bez odlaganja ispuniti svoje obaveze i osigurati sredstva koja su neophodna za održavanje izbora. Organi vlasti i izabrani zvaničnici moraju biti odgovorni građanima”, kazali su za N1 iz OHR-a.

Podsjetimo, ministri iz HDZ-a su glasali protiv razmatranje ove tačke dnevnog reda, a telefonska sjednica Predsjedništva BiH, koja je bila najavljena, a na kojoj je načelno trebala biti donesena odluka o naredbi Vijeću ministara da izdvoji sredstva za izbore, još nije održana.

Blokadu finansiranja izbora od strane HDZ-a osudili su također britanski ambasador Matthew Field i Ambasada SAD-a u našoj zemlji.

– Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove. Demokratija ne smije biti talac internih razmirica, poručio je Field.

Direktno imenovanje Čovićevog HDZ-a za blokade došlo sinoć i iz Američke ambasade na čijem čelu je ambasador Michael Murphy.

– Odluka HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora tokom današnje sjednice Vijeća ministara bila je neodgovorna i neopravdana.