9.8 C
Prijedor
Petak, 7 Oktobra, 2022
Početna Politika OHR o eventualnom nametanju Izbornog zakona: U ovom trenutku nemamo komentar

OHR o eventualnom nametanju Izbornog zakona: U ovom trenutku nemamo komentar

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini jednom rečenicom odgovorio je na upit da prokomentarišu medijske navode da će OHR uskoro nametnuti određene odredbe Izbornog zakona i time u dobroj mjeri udovoljiti zahtjevima Hrvatske demokratske zajednice BiH.

– U ovom trenutku Vam možemo reći da OHR ne komentira medijske spekulacije – odgovorili su nam iz Ureda.

Ovakvim odgovorom OHR upravo podgrijava medijske spekulacije jer se nisu jasno odredili o mogućnosti direktnog miješanja međunarodnog faktora u izborni zakon jedne suverene i nezavisne države, što nije praksa u demokratskom svijetu.

Podsjećamo, HDZ BiH insistira na “legitmnom predstavljanju” i “konstitutivnosti naroda”, a ovakva načela dosad nisu imali blagonaklonost Zapada ili barem njegovog većeg dijela. No ne može se isključiti da su lobiranja Hrvatske i njihovog premijera Andreja Plenkovića pronašle “pukotine” u međunarodnoj zajednici.

Prije dva mjeseca član Predsjedništva BiH Željko Komšić je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u istakao kako Plenković jako dobro stoji u Briselu.

– On može pokrenuti Brisel, a za nas u BiH i više štete ima ono što rade Plenković i HDZ nego što izjavljuje predsjednik Hrvatske Zoran Milanović – izjavio je Komšić.