Početna BiH OHR: Finansiranje izbora i funkcioniranje državnih institucija više nikada neće doći u...

OHR: Finansiranje izbora i funkcioniranje državnih institucija više nikada neće doći u pitanje

Iz OHR-a su oglasili povodom iznošenja tvrdnji da će i pored odluke visokog predstavnika od 7. juna o finansiranju izbora stranke i dalje moći blokirati izbore i igrati “budžetske igrice”.

Iz OHR-a naglašavaju da odluke visokog predstavnika od 7. juna 2022. godine osiguravaju da ni za privremeno finansiranje državnog budžeta, ni finansiranje izbora više nije potrebna odluka Vijeća ministara nego da oba procesa teku automatski.

“Dakle, finansiranje izbora, funkcioniranje državnih institucija i isplata plata državnim službenicima nikada više neće biti dovedeni u pitanje zbog neusvajanja državnog budžeta”, stoji u OHR-ovom objašnjenju činjenica.Visoki predstavnik je koristeći Bonske ovlasti nametnuo finansiranje izbora 2022. godine, nakon što vladajuće stranke nisu osigurale potrebna sredstva za Centralnu izbornu komisiju. Odluka je izmjenila i odredbe zakona kako se slična situacija ne bi više ponavljala.

U slučaju da nekada u budućnosti ne bude usvojen budžet za fiskalnu godinu u kojoj se održavaju izbori, institucije će morati obezbjediti sredstva za vrijeme privremenog finansiranja, bilo iz viška prihoda nad rashodima, tekućih rezervi ili bilo kojeg drugog izvora.

Ovo je suštinski najvažniji detalj u odluci Schmidta jer stranke na državnom nivou više neće moći finansijski blokirati funkcionisanje institucija. Podsjetimo, HDZ-ov ministar finansija je dugo odbijao da izdvoji novac iz budžetske rezerve za izbore, pozivajući se na proceduru usvajanja budžeta. A državni budžet za 2022. godinu još uvijek nije usvojen.