Navode o brutalnim ispitivanjima, gdje su Ukrajinci upucani i prijećeno im je silovanjem, iznio je bivši ruski vojni oficir Konstantin Jefremov.

Jefremov, najviši ruski oficir koji otvoreno govori o događanjima u Ukrajini, rekao je za BBC u ekskluzivnom intervjuu da ga Rusija sada vidi kao izdajnika.Na jednoj lokaciji u južnoj Ukrajini, rekao je da su “ispitivanja, mučenje, trajala oko sedam dana”.

“Mučili smo ih svaki dan, noć, ponekad dva puta dnevno”, priznao je Jefremov.

Jefremov je više puta pokušavao da podnese ostavku u vojsci, ali je na kraju otpušten jer je odbio da se vrati u Ukrajinu. Sada je pobjegao iz Rusije.

Koristeći fotografije i vojne dokumente koje je dostavio Jefremov, BBC je potvrdio da je on bio u Ukrajini na početku rata, u regiji Zaporožja, uključujući grad Melitopolj.

Jefremov je 10. februara 2022. stigao na Krim, ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija anektirala prije devet godina. Bio je šef jedinice za razminiranje 42. motorizovane streljačke divizije i obično je bio stacioniran u Čečeniji, na ruskom sjevernom Kavkazu. On i njegovi ljudi su poslati da učestvuju u “vojnim vježbama”, kaže on.

“U to vrijeme niko nije vjerovao da će biti rata. Svi su mislili da je ovo samo vježba. Siguran sam da čak ni viši oficiri nisu znali”, Jefremov se prisjeća da je vidio ruske trupe kako lijepe identifikacione oznake na svoje uniforme i slikaju slovo “Z” na vojnoj opremi i vozilima. Za nekoliko dana, “Z” je postalo simbol onoga što je Kremlj nazivao svojom “specijalnom vojnom operacijom”.

Jefremov tvrdi da nije želio da ima ništa s tim.

“Odlučio sam da dam otkaz. Otišao sam kod svog komandanta i objasnio mu svoj položaj. Odveo me je kod višeg oficira koji me nazvao izdajnikom i kukavicom”, tvrdi bivši oficir.

Dodaje da je ostavio pištolj, sjeo u taksi i odvezao se. Htio je da se vrati u svoju bazu u Čečeniji i da da zvaničnu ostavku. Tada su mu drugovi telefonirali sa upozorenjem.

“Pukovnik mi je obećao da će me staviti u zatvor do 10 godina zbog dezerterstva i obavijestio je policiju”, kaže Jefremov i da je pozvao vojnog advokata, koji mu je savjetovao da se predomisli.

“Sada shvatam da sam to trebao ignorisati i nastaviti dalje, ali plašio sam se da ću biti stavljen u zatvor”, kazao je.

Vratio se da se pridruži svojim ljudima.

Gospodin Jefremov insistira da je “antiratnih” stavova. Uvjerava da nije učestvovao u ruskoj aneksiji Krima, niti u borbama na istoku Ukrajine kada je prvi put izbio rat u Donbasu prije devet godina.

Rusija je 2014. godine bila optužena ne samo da je organizovala separatističku pobunu, već i da je poslala svoje trupe. Konstantin također kaže da nije učestvovao u vojnoj operaciji Rusije u Siriji.

“Posljednje tri godine bio sam uključen u deminiranje u Čečeniji, mjestu koje je proživjelo dva rata. Mislim da je posao koji sam tamo radio koristio ljudima.”