Početna Prijedorski region Održano veče horske muzike “ Cijeli svijet-jedan hor”

Održano veče horske muzike “ Cijeli svijet-jedan hor”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Prijedor je i ove godine obilježio Svjetski dan horskog pjevanja i to revijom horova “Cijeli svijet-jedan hor” koja je održana večeras u Pozorištu Prijedor.

Cilj manifestacije je popularizacija horskog pjevanja, omogućavanje većeg broja nastupa horovima i pružanje mogućnosti prijedorskoj publici da, osim festivala “Zlatna vila”, prisustvuje još nekom koncertu horske muzike.

U cjelovečernjem programu nastupili su horovi osnovne i srednje muzičke škole “Savo Balaban”, hor Kulturno-umjetničkog društva “Osman Džafić” Prijedor, Ženski kamerni hor “A vista” Srpskog kulturno-umjetničkog društva “Mladen Stojanović” i hor Srpskog pjevačkog društva “Vila”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Učesnike ove večeri horske muzike pozdravio je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković koji je istakao da, nastavljajući bogatu tradiciju horskog pjevanja dugu 133 godine, grad Prijedor u kontinuitetu posvećuje veliku pažnju razvoju ove muzičke discipline.

“Mi već treću godinu održavamo ovu lijepu manifestaciju i grad Prijedor se trudi da u skladu sa svojim mogućnostima što više podržava kulturu, umjetnost i sport kao i ostale društvene djelatnosti”, poručio je Đaković.

On je za iduću godinu najavio da će po prvi put zajedno biti organizovani Festival horova “Zlatna vila” i Međunarodni festival pozorišta i da se nada da će time biti zadovoljeni ukusi svih građana.

Đaković je dirigentima horova učesnika uručio povelje za doprinos u razvoju ove manifestacije i uopšte horske muzike u gradu, a predstavnici horova su pred publikom pročitali i proglas vezan za Svjetski dan horske muzike.

Inače, Svjetski dan horskog pjevanja međunarodni je dan koji se obilježava svake godine od 1990. godine, druge sedmice u decembru.

Toga dana, horovi cijelog svijeta slave horsku pjesmu, a hiljade horova sa desetinama hiljada pjevača izvode kompozicije promovišući ljubav prema horskoj muzici i prenoseći je na publiku. Prijedor je koncertom 2017. godine postao dio ove velike međunarodne manifestacije, u organizaciji Gradske uprave.

Srna

ASHA prodaja vozila