Početna Prijedorski region Održano Veče astronomije

Održano Veče astronomije

Astronomsko društvo “Sirijus” organizovalo je u Prijedoru veče astronomije u povodu 16. maja, Dana grada.
Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević izjavio je da je ovo još jedna u nizu manifestacija u povodu Dana grada.
“Mislim da je vrlo zanimljivo, posebno našim mlađim sugrađanima. Ovo je pomalo avangarda, ali jedna vrlo zanimljiva stvar i ja koristim priliku da poželim dobrodošlicu našim gostima iz Srbije”, rekao je Kovačević novinarima u Prijedoru.
Predsjednik Astronomskog društva “Sirijus” Prijedor Rajko Lekanić rekao je da se ovo udruženje sedmu godinu bavi amaterskom astronomijom.
“Ja ovog puta posebno se zahvaljujem Gradskoj upravi. Napokon u našem gradu ljudi su počeli prepoznavati kvalitete koji zaslužuju da ih lokalna zajednica prepoznaje”, rekao je Lekanić.
Dječak Kosta Čavić u ovo udruženje učlanio se, kako kaže, prije korone.
“Očekujem da ću vidjeti mnogo zvijezda i kako izgleda mjesec. Oduvijek sam htio da odem u svemir. Naučio sam sastav nebeskih tijela”, rekao je Kosta.
Predavanje su održali Dušan Mrđa iz Astronomskog društva Novi Sad, Aleksandar Zorić iz Astronomskog društva “Lira” Novi Sad i Miloš Gagić iz Astronomskog društva “Kosmos” Novi Sad.