Početna Prijedorski region ODRŽANO “GRČKO VEČE” U ČAST GRČKO-SRPSKOG PRIJATELJSTVA

ODRŽANO “GRČKO VEČE” U ČAST GRČKO-SRPSKOG PRIJATELJSTVA

U Prijedoru je večeras održano “Grčko veče” na kome je počasni gost bio ambasador Grčke u BiH, Dimitrios Papandreu. Grčko-srpsko prijateljstvo iskovano je tokom teških ratnih vremena prije stotinjak godina, a svoju vrijednost potvrdilo je i u novijoj istoriji, tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, poručeno je sa svečanosti u gradskom pozorištu. Te 1995. godine, u Grčku je otputovala grupa od 50-ak djece poginulih boraca, koji su narednih šest mjeseci proveli u grčkim porodicama.

“Te porodice su nas srdačno primile, tu smo se i školovali, stekli dodatno obrazovanje, naučili grčki jezik. Svi smo mi u ratu izgubili očeve ili nekog drugog člana porodice, tako da smo osjećali veliku zahvalnost prema grčkom narodu. Ljubav koju su nam oni pružali u tom poratnom vremenu, za nas je bila dragocjena”, prisjeća se Mirko Milojica, koji je kao desetogodišnjak otputovao u Grčku.

Inicijator “Grčke večeri”, Nebojša Savanović, i sam je kao dijete poginulog borca srdačno dočekan u grčkoj porodici. Kako je rekao, tada su uspostavljena kumstva, a neka djeca su i usvojena, jer su ostala bez oba roditelja.

“Gospodin Papandreu, ambasador Grčke u BiH, veoma je otvoren čovjek, koji osjeća veliku ljubav prema Srbima i onome što se desilo u prošlosti, a vezano je za naša dva naroda. On zna da je ta ljubav uzajamna od strane naše djece koja su ne samo iz Prijedora nego i cijele Republike Srpske, tokom poslijeratnih godina,  boravila u Grčkoj”, rekao je Savanović izrazivši zadovoljstvo što je posjeta ovog zvaničnika početak institucionalnog povezivanja s gradom Prijedorom.

Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević uručio je zahvalnicu ambasadoru.

“Mi znamo šta nama znači Grčka, znamo kakav je odnos grčkog naroda bio prema nama u ratu i postratnim godinama. Ovo je simboličan način da se odužimo bratskom grčkom narodu. Ugostili smo ambasadora i nadamo se da ćemo produbiti ovu saradnju”, rekao je Kovačević.

Dimitrios Papandreu rekao je da mu je čast da bude prvi grčki ambasador koji je posjetio Prijedor.

“Siguran sam da će ovo ‘Grčko veče’ i naš boravak ovdje doprinijeti jačanju veza između Ambasade Grčke i ovog lijepog grada. Riječ je o prelijepoj inicijativi koju je preduzela Gradska uprava Prijedor i to reflektuje odlične odnose između nas”, rekao je ambasador Papandreu.

Zahvalnica je uručena i Milenku Vučkoviću, prosvjetnom radniku u penziji, koji je 1995. godine, kao direktor Osnovne škole “Desanka Maksimović”, bio koordinator odlaska prijedorskih učenika u Grčku.

kozarski