Početna Prijedorski region Održane 15. Kozarske poklade

Održane 15. Kozarske poklade

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U potkozarskom selu Bistrica juče su održane 15. “Kozarske poklade” kojima pravoslavni vjernici obilježavaju završetak mrsnih dana, pred početak velikog Vaskršnjeg posta.

U skladu sa epidemiološkim uslovima, ove godine se na ovoj tradicionalnoj etno etno-turističko-vjerskoj manifestaciji okupilo se mnogo manje mještana Verića i Bistrice te njihovih gostiju kojih je ranije bilo iz gotovo svih krajeva Srpske.
Manifestacija je započela jutros služenjem svete arhijerejske liturgije u hramu Svetog Proroka Ilije u Bistrici.
Jerej Igor Marić, paroh bistrički istakao da ” Kozarske poklade” ove godine simbolične u odnosu na proteklih 14 godina kada se u porti hrama Svetog Proroka Ilije okupljalo i po nekoliko hiljada ljudi.
“Manifestacija ima za cilj oživljavanje vaskršnjih običaja i poklada koje su nekada bile prepoznatljive među pravoslavnim hrišćanima. Ova je važna vjerska i svjetovna, ali i turistička atrakcija za sve posjetioce ovog kraja i tradiciju nismo željeli prekinuti ove godine, jer tradicija se ne smije prekinuti”, kazao je Marić.
On je podsjetio da na ovaj dan, Bijele poklade, ljudi iznose sve ono mrsno što imaju u svojim domovima, prisustvuju službi u crkvi i poslije čašćavaju jedni druge.
“Onda bi od sutra počinjali post i na taj način, kroz post i molitvu, dočekali bi praznik Hristovog vaskrsenja”, rekao je paroh Marić.
U ime Grada Banja Luka , Saša Čekrlija, šef Odsjeka za regionalnu i međunarodnu saradnju i protokol gradonačlenika, kazao je da ovo važan dan u tradiciji naroda Banje Luke i Prijedora sa mnogo simbolike.
“Ovo je dan kada se susreću zima na odlasku i proljeće na dolasku, a posebna simbolika je što oni kojima je ostalo hrane od zime danas je dijele sa svojim bližnjim i komšijama, te praštaju jedni drugima kako bi se čiste duše ušlo u post i proslavio Vaskrs”, kazao je Čekrlija.
Banja Luka i Prijedor su, kako ističe, usmjereni jedni na druge u mnogo čemu, što dokazuje i ova zajednička organizacija “Kozarskih poklada”.
Gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović rekao je da je uz poštovanje epidemioloških mjera i ove godine organizovana manifestacija, kako bi se održala tradicija.
“Ovo je dan uoči velikog Vaskršnjeg posta i svi treba da praštamo jedni drugima i da nastavimo i dalje da živimo u slozi, bratstvu i ljubavi” , istakao je Pavlović..
Iako je ove godine skromno obilježvanje, Pavlović je kazao da je u dogovoru sa crkvom i kolegama iz Banje Luke u planu da se naredne godine organizuju još bolje i masovnije “Kozarske poklade”.
Ove godine nije izostala ni gastronomska ponuda vrijednh domaćica Verića i Bitrice tako da su prisutni mogli da probaju raznovrsne slatke i slane đakonije iz tradicionalne potkozarske kuhinje.

ASHA prodaja vozila