Početna Prijedorski region Održana sjednica Štaba za vanredne sitaucije

Održana sjednica Štaba za vanredne sitaucije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Prijedor je danas održana sjednica Štaba za vanredne situacije kojom je predsjedavao gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović koji je ujedno i komandant štaba.

Na pres konferenciji koja se redovno doržava nakon ove sjednice infektolog bolnice “Doktor Mladen Stojanović” Boris Ćurguz je boraćajući se medijima izjavio da je u Prijedoru evidentiran porast broja pacijenata u infektološkoj ambulanti.
“Imamo jednu mlađu populaciju koja se javlja intenzivnije nego što je to bilo u nekom prethodnom periodu, tako da, iako je sitaucija stabilna, trebamo ostati oprezni i pridržavati se svih epidemioloških mjera”, rekao je Ćurguz.
On je naveo da su u kovid bolnici i na kovid odjeljenju trenutno hospitalizovana 32 pacijenta, od kojih 25 iz Prijedora, tri iz Kozarske Dubice, dva iz Novog Grada i po jedan iz Kostajnice i Oštre Luke.
“Uglavnom pacijenti su sa nekom srednje teškom i teškom kliničkom slikom”, dodao je Ćurguz.

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Milica Otković izjavila je da situacija jeste zadovoljavajuća, ali da je u ambulantama za akutne respiratorne infekcije /ARI/ u posljednjih sedam dana došlo do blagog porasta broja ljudi koji se javljaju na pregled, a da su zahtjevi za testiranje standardni.
“Kolege iz ARI ambulanti su me obavijestili da se veći broj djece završnih razreda osnovne škole i prvog i drugog razreda srednje javlja na preglede. Trenutno meni niko još nije upućen od djece na testiranje niti sam dobila zahtjev, a ako dođe do nečega većeg ili obimnijeg, vi ćete biti upoznati”, rekla je Otkovićeva.
Ona je precizirala da je trenutno broj lica s pozitivnim pi-si-ar testom 28, da su 73 lica u kućnoj izolaciji, da je 6.095 lica izašlo iz zdravstvenog nadzora, da je ukupan broj oporavljenih 1.125 i da je ukupan broj umrlih 74.
“Što se tiče medicinskog osoblja, nijedan zaposleni Doma zdravlja nema pozitivan, a bolnica ima pet radnika koji su pozitivni. Sutra u Banjaluci je edukacija za imunizaciju protiv korone, nakon čega ćemo dobiti detaljnija uputstva kako, kojim planom krenuti, mjesto održavanja i ostalo”, dodala je Otkovićeva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novinarima se obratio i direktor Gimnazije “Sveti Sava” Prijedor Veljko Janjetović koji je izjavio da je u zgradi ove škole prošle sedmice došlo do začepljenja kanalizacionih odvoda.
“Pokušavalo se to riješiti. Pokušaće se i danas. Ako se ne uspije riješiti, prelazi se na onlajn nastavu”, rekao je Janjetović.
On je rekao da su sa situacijom upoznati i štab i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.
“Trenutna epidemiološka situacija, što se tog dijela tiče, ne ispunjavamo te uslove. Što se tiče kovida, tu je sve pod kontrolom. Do kada će onlajn nastava trajati, sve zavisi dok se taj problem sa kanalizacionim odvodima ne riješi”, dodao je Janjetović.