Početna Prijedorski region Održana 21 sjednica Skupštine grada- usvojen budžet grada sa amandmanima

Održana 21 sjednica Skupštine grada- usvojen budžet grada sa amandmanima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ocijenio je da turbulencije koje su se desile u pojedinim strankama nakon oktobarskih opštih izbora nisu uticale na rad ove Skupštine grada Prijedora i uopšte ove lokalne samouprave.

Đaković je dodao da mnoge stranke smatraju da bi objedinjavanje opštih i lokalnih izbora koji bi se održavali svake četiri godine bila povoljnija varijanta koja bi stvorila prostor za moguće ozbiljnije zahvate i kvalitetniji rad i na lokalnom i republičkom nivou.

” Nama je najveći problem je asfaltiranje i uređenje makadamskih i asfaltnih puteva , što je problem nezavršenih tendera ,a ne političkih turbulencija. Kao potvrda da sve ide po planu je za sutra zakazano potpisivanje ugovora za izgradnju auto-puta Prijedor- Banja Luka i brze ceste Prijedor-Kozarska Dubica”, rekao je Đaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On je dodao da je riječ o povoljnom ugovoru budući da će investitor svoje ulaganje naplatiti putem naplate putarine u narednih 30 godina.

” Ta će investicija otvoriti regiju za promet roba u svim smjerovima, a mi ćemo poboljšati uslove za investiranje, jer investitori dolaze gdje je kvalitetna infrastruktura i gdje je bezbjednosna situacija povoljna”, rekao je Đaković.

Sjednica Skupštine grada Prijedor danas je počela polaganjem zakletve novih odbornika u Skupštini grada, budući da su dosadašnji odbornici SNSD-a Dražen Vrhovac i Dragoslav Kabić te odbornik SDS-a Milan Tubin dobili poslaničke mandate u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Umjesto njih, novi odbornici u Skupštini grada su Maja Marković i Nenad Gvozden iz SNSD-a i Slavko Švraka iz SDS-a.

Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su Odluku o usvajanju budžeta grada za 2019.godinu u iznosu od 41.977.858 KM i više amandmana SNSD-a , SDS-a, PDP-a, Demokratske fronte i djelimično usvojenih amandmana SDA-a. Gradonačelnik Milenko Đaković je novinarima potvrdio da je to odluka većine odbornika , kada je budžet u pitanju, regularna, ali da slijedi sagledavanje sa stručne strane da li je ta odluka skupštine zakonite.

“Ako jesu, onda je usvojen budžet ovakav kakav je usvojen, a ako odluke nisu u skladu sa zakonom , gradonačelnik ima pravo da obustavi taj akt koji su odbornici donijeli i uputi u nadležni organ na tumačenje”, istakao je Đaković.

On je dodao da je namjera predlagača bila da budžet bude balansiran da bi sve bilo u skladu sa prihodima koji su projektovani.

“Želja nam je budžet bude izbalansiran i razvojni i socijalni , kao i da gradska administracija posluje sa suficitom na kraju godine”, rekao je Đaković.

On je dodao da je određena grupa stranaka generalno usvojila amandmane većinom na način koji nije prihvatljiv.

” Zato smatram da je ovog trenutka budžet usvojen dok ne sagledamo da li je sve u skladu sa zakonom, mada smatram da su neke odluke donesene van ravnoteže budžeta i da bi to moglo da stvori probleme u narednom periodu”, izjavio je Đaković.

Prije višečasovne rasprave o Odluci o usvajanju budžeta , odbornici su usvojili o Prijedlog Odluke o usvajanju drugog rebalansa budžeta Grada za 2018. godinu sa utvrđenim prihodima od 45.798.259 KM,odnosno rashodima od 45.448.259 KM i tekućom budžetskom rezervom od 350.000 KM.

U poslijepodnevnom nastavku 21.sjednice Skupštine grada obrađeno je desetak preostalih tačaka , među kojima je bio i Plan kapitalnih investicija, Plana rada gradonačelnika i Gradske uprave za 2019.godinu , Plan implementacije Startegije razvoja grada za period 2019-2021.godine.

ASHA prodaja vozila