U okviru Međunarodnog festivala folklora “Kozarsko kolo” večeras je održan svečani koncert u Sportskoj dvorani ” Mladost” u Prijedoru.

Svoja igračko umijeće Prijedorčanima predstavila su sva kulturno umjetnička društva , učesnici festivala iz naše domovine, Hrvatske, Srbije, Meksika, Grčke, Bugarske, Poljske i Kolumbije.


Organizator 5. Festivala folklora ” Kozarsko kolo” je Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor , a održava se pod okriljem Svjetske asocijacije organizatora folklornih festivala, koja je partnerska organizacija UNESKO-a.

Umjetnički rukovodilac Udruženja za očuvanje tradicije Slađana Knežević izrazila je zadovoljstvo što su na ovom koncertu učestvovali svi članovi folklornih ansambala ovog udruženja od najmlađih do najstarijih.

Marta Hercigonja iz Kulturno-umjetničkog društva ” Pregrada” iz hrvatskog Zagorja izjavila je da je za njih značajno što predstavljaju svoj kraj, ali i Hrvatsku kao njeni jedini predstavnici.


Dejan Bunčić , predsjednik KUD ” Dimitrije Tucović” iz Beograda koji je i sekretar Udruženja koreografa narodnih igara Srbije izjavio je da su prvi put na ovom festivalu.

” Čestitam organizatorima na velikom radu i sigurnom uspehu s obzirom da su ansambli koji ovde učestvuju na visokom umetničkom nivou”, rekao je Bunčić.

Festival se nastavlja sutra pjevačkim koncertom u Pozorištu Prijedor, a u večernjim časovima će učesnici festivala odnosno folklorni ansambli održati cjelovečernji koncert u Srpcu zajedno sa kulturno- umjetničkim društvom iz Razboja.

Inače, tokom sedmodnevnog trajanja festivala pored redovnog programa kojim će se ansambli predstaviti pjesmom i igrom, organizovan je prateći dio kroz prezentaciju domaće kuhinje i istorijski čas na Mrakovici.

Generalni pokrovitelj festivala je Grad Prijedor, a pokrovitelji su Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Ministarstvo trgovine i turizma i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, uz podršku brojnih sponzora.

Međunarodni festival folklora “Kozarsko kolo” prvi put je održan 2019. godine.