Početna Prijedorski region Održan narodni zbor na Patriji

Održan narodni zbor na Patriji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Delegacije grada Prijedora i gradskog odbora SUBNOR-a položile su u nedjelju, 30.6. vijence na spomenik na Patriji kod Prijedora gdje su prije 76 godina partizanski odredi izvršili proboj iz opkoljene Kozare u vrijeme velike neprijateljske ofanzive 1942. godine.

Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Veljko Rodić rekao je da je proboj na Patriji jedan je od najznačajnijih momenata bitke na Kozari, koja je vođena od juna do početka jula 1942. godine.

“Prilikom proboja obruča 4. i 5. jula 1942. godine poginulo je oko 600 civila i oko 900 boraca, a mnogi stanovnici ovih krajeva koji nisu uspjeli da izađu iz obruča, sprovedeni su u Jasenovac i druge logore”, istakao je Rodić.

On je dodao da je posebno važno njegovati sjećanja na ovakve događaje, jer je to opomena da se ovakvo stradanje više nikada ne ponovi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Posebno su u ovim događajima oko probijanja obruča na Kozari tragični momenti stradanja djece, jer ih je samo ovdje ubijeno 262”, naglasio je Rodić.

Nakon polaganja vijenaca i istorijskog časa u zaseoku Macure, mjestu gdje je probijen neprijateljski obruč, svečanost je završena velikim narodnim zborom.

Ovoj svečanosti prisustvovali su preživjeli učesnici NOR-a iz Prijedora, potomci učesnika NOR-a i članovi gradskih boračkih organizacija iz Prijedora.

(Prijedorgrad.org)

ASHA prodaja vozila