Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske koji su glasali za vraćanje nadležnosti s nivoa BiH na Republiku Srpsku, kao i predlagači mogli bi imati problema kod ovjere političkih stranaka i listi za predstojeće opšte izbore u BiH naredne godine.

To je najavio član Centralne izborne komisije (CIK) BiH dr. Ahmed Šantić u izjavi portalu Klix.ba.

On kaže da u članu 1.13 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine eksplicitno je navedeno da “prijava za ovjeru za učešće na izborima uključuje izjavu potpisanu od predsjednika političke stranke, koalicije ili nezavisnog kandidata, da će se ta politička stranka, koalicija ili nezavisni kandidat u svojim aktivnostima pridržavati Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini”.

“U članu 4.6 stav (2) takođe je utvrđeno da Centralna izborna komisija BiH ovjerava prijavu političke stranke za učešće na izborima ako su ispunjeni uslovi utvrđeni ovim zakonom uključujući i obavezu poštivanja Opšteg okvirnog sporazuma kako je prethodno navedeno”, navodi Šantić.

Dodaje kako u ovom trenutku se ne mogu prejudicirati daljnje aktivnosti političkih stranaka u BiH čije bi djelovanje moglo biti okarakterizovano kao nepoštivanje Dejtonskog sporazuma.

“Obaveza Centralne izborne komisije BiH je da u procesu ovjere za učešće na izborima utvrđuje da li su ispunjeni svi uslovi navedeni u Izbornom zakonu, uključujući i obavezu poštivanja Dejtonskog sporazuma. To je aktivnost koja će uslijediti tek nakon odluke o raspisivanju Opštih izbora 2022. godine kada će nastupiti period prijave političkih subjekata za učešće na opštim izborima. Nadzor nad poštivanjem Opšteg okvirnog sporazuma je permanentna obaveza svih nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, kako je i propisano samim Sporazumom, uključujući i Centralnu izbornu komisiju u skladu sa navedenim odredbama Izbornog zakona. To je obaveza i visokog predstavnika”, zaključuje Šantić u izjavi Klixu.

Podsjetimo da je NSRS glasovima većine, predvođene SNSD-om, donijela više skupštinskih zaključaka kojima se Vladi Republike Srpske nalaže da u roku od šest mjeseci u skupštinsku proceduru uputi zakonska rješenja vraćanja nadležnosti s nivoa BiH Republici Srpskoj u oblasti finansija, bezbjednosti i pravosuđa..

Poslanici većine donijeli su i Deklaraciju o ustavnim principima Republike Srpske.

Predlagači pomenutih tačaka su član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, Vlada i poslanički klubovi i grupe SNSD, SP,DEMOS, US, NPS i NDP.

Vlast u Republici Srpskoj smatra da su sve uradili na osnovu Ustava BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma.

(BN)