Početna BiH Odluka Vlade FBiH udar na prihode osiguravajućih društava u Srpskoj

Odluka Vlade FBiH udar na prihode osiguravajućih društava u Srpskoj

Nakon što je Vlada Federacije BiH odlučila da više neće priznavati tehničke preglede vozila urađene u Republici Srpskoj, iz osiguravajućih društva u Srpskoj ističu da je ovo udar na njihovo poslovanje, jer će ova odluka uticati na smanjenje njihovih prihoda.

Bojan Popović, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje Republike Srpske, koji je ujedno i direktor banjalučkog “Dunav osiguranja”, kazao je za “Nezavisne novine” da je Grupacija tehničkih pregleda iz Federacije BiH uspjela da izlobira da Vlada FBiH donese ovakvu odluku zbog gubitka prihoda iz djelatnosti koji su se prelili na tehničke preglede registrovane u rubnim područjima Republike Srpske.

“To se dešavalo zbog cijene pregleda koja je u Republici Srpskoj 55 KM i ne podrazumijeva eko-taksu, dok je u drugom entitetu skuplji pregled za iznos upravo te eko-takse od 36 KM”, kazao je Popović.

Kako je pojasnio, ova odluka neće uticati na to da se smanji obim poslovanja kod osiguravajućih društva iz Srpske, ali sigurno je da će uticati na manje prihode tehničkih pregleda koji posluju u rubnim područjima Republike Srpske.

“Neće se smanjiti obim poslovanja, jer je zakon rekao da se registracija mora obaviti u mjestu prebivališta, odnosno prema važećim tarifama osiguranja od auto-odgovornosti entiteta”, pojasnio je Popović.

Iz bijeljinskog “Nešković osiguranje” ističu za “Nezavisne novine” da odluka Vlade FBiH ne ide u koristi osiguravajućim društvima u Srpskoj”. “I te kako utiče na osiguravajuća društva koja su bliže Federaciji na njih, ali i na ostala društva, budući da tehnički pregledi urađeni u RS neće biti priznati u FBiH i to će automatski značiti manje posla za nas”, kazali su iz “Nešković osiguranje” .

Prema podacima BIHAMK-a, u FBiH se godišnje registruje oko 700.000 vozila, a u RS više od 400.000. U Brčko distriktu godišnje se registruje blizu 40.000 vozila.

Podsjetimo, odlukom Vlade FBiH od 3. marta više nisu priznati tehnički pregledi vozila izvršeni izvan FBiH. Stanovnici FBiH ne mogu više vršiti tehnički pregled u Republici Srpskoj i na taj način zaobilaziti eko-test.

Na 306. sjednici Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva prometa i komunikacija FBiH usvojena je odluka o neprihvatanju dokaza o obavljenom tehničkom pregledu vozila sa stanica za tehnički pregled vozila izvan područja FBiH.

U praksi to znači da stanovnici Federacije Bosne i Hercegovine više neće moći registrovati vozilo uz dokaz o izvršenom tehničkom pregledu vozila u Republici Srpskoj. Na ovaj način vozačima se ograničava mogućnost da izbjegnu obavezu plaćanja tzv. eko-testa.

Ispitivanje izduvnih gasova (eko-test) obaveza je prilikom tehničkog pregleda vozila koja vozače u FBiH od 2017. godine košta 36 KM. Sa druge strane, ista obaveza ne postoji u Republici Srpskoj.

Ranije su iz Udruženja stanica tehničkog pregleda pri Privrednoj komori FBiH saopštili da, kada vlasnik automobila iz FBiH zbog jeftinijeg tehničkog pregleda vozilo odluči registrovati u RS, nisu na gubitku samo stanice tehničkog pregleda, već i osiguravajuće kuće, s obzirom na to da se mnogi odlučuju da odaberu i drugo osiguravajuće društvo u RS.