Da se iz godine u godinu smanjuje rad na crno pokazuju podaci Inspektorata Republike Srpske prema kojima je ove godine zatečeno pet puta manje neprijavljenih radnika nego prije 2016. a sindikalci i poslodavci kao jedan od glavnih razloga za to navode odliv radne snage.

U Inspektoratu RS kazali su za “Glas Srpske” da je do kraja oktobra ove godine po osnovu ugovora o radu kontrolisan 14.181 zaposleni koji je zatečen na radu kod poslodavca u momentu kontrole.

– Zatečeno je 180 radnika bez prijave, a poslodavcima su izrečene kazne u iznosu od 435.000 KM. Lani je otkriveno 175 radnika koji nisu imali zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja, u 2019. godini 333, a 2018. godini 392 radnika. U 2017. na radnom mjestu bez prijave zatečeno je 532, dok je 2016. godine godine taj broj iznosio je čak 803 – istakli su u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Dodali su da je angažovanje radnika bez obavezne prijave najčešće u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta te u uslužnim djelatnostima.

– U odnosu na prethodne godine uočeno je smanjenje rada na crno u oblasti građevinarstva što se može povezati sa nedostatkom stručne radne snage u ovoj djelatnosti – navode iz Inspektorata.

Predsjednica Sindikata radnika građevinarstva i stambeno komunalne djelatnosti RS Dragana Vrabičić smatra da je odlazak radnika u inostranstvo jedan od glavnih razloga smanjenja broja neprijavljenih radnika.

– Ipak rada na crno i dalje ima previše i teško da će taj problem u skorije vrijeme biti iskorijenjen – kazala je Vrabičićeva.

Kako ističe, mnogi su zbog ekonomske situacije primorani da pristaju na takve uslove, kako bi imali od čega da žive i prehrane porodicu što neki poslodavci uveliko iskorištavaju.

– Takvi poslodavci najčešće imaju više neprijavljenih radnika, te ih je lako otkriti. Na primjer, pojedina građevinska preduzeća imaju desetak prijavljenih radnika, a obavljaju ogromne poslove za koje je neophodno daleko veći broj zaposlenih. Broj radnika sa prijavom i obim posla koje oni obavljaju nije realan – pojasnila je Vrabičićeva.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić kaže da odlazak kadra utiče na sve promjene na tržištu rada pa i na rast plata.

– Sve to utiče i na svijest građana koji zahtijevaju sve bolje uslove rada. Promjene na tržištu diktiraju uslove rada i angažmana radnika – kazao je Trivić.

On je istakao da je sa Vladom RS dogovorena izrada zakona koji će omogućiti lakše i brže prijavljivanje radnika na privremene i povremene poslove, kao i na probni rad.

– Primjena tog zakona podići će poresku disciplinu i riješiti ove probleme – istakao je Trivić dodajući da za neprijavljivanje radnika nije kriv samo poslodavac, nego i komplikovan sistem prijave novih radnika.

Kazne

Kazne koje inspektori rada preduzimaju prema poslodavcima kod kojih se zatekne radnik “na crno”, a na osnovu Zakona o radu, iznose za pravno lice od 5.000 do 20.000 KM, za odgovorno lice u pravnom licu od 500 do 2.000 KM, a za poslodavca kao fizičko lice od 2.000 KM do 7.000 maraka.

– Međutim, svi ostali inspektori, tržišni, poljoprivredni, saobraćajni i drugi, postupaju po ovlašćenjima koja su im data Zakonom o poreskom postupku, prema kojem kazne za neprijavljivanje radnika iznose od 10.000 do 30.000 KM za pravno lice, od 3.000 do 9.000 KM za odgovorno lice u pravnom licu, te od 3.000 do 9.000 KM za fizičko lice preduzetnika – navode iz Inspektorata RS.

glassrpske.com