Početna Prijedorski region Odgovornim ponašanjem spriječimo požare

Odgovornim ponašanjem spriječimo požare

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijska uprava Prijedor poziva građane da spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine,

kao jedna od obaveznih mjera zaštite od požara (član 18, tačka 10.) zabranjeno je paljenje korova i drugih poljoprivrednih otpada bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lica koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještenja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre

Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a s obzirom na početak sezone proljećnog krčenja i uređenja poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada.

Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Građani, poljoprivrednici i šumski radnici pozivaju se da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora odnosno da postupaju veoma oprezno, kako ne bi došlo do požara i neželjenih posljedica.

Nekontrolisani požari mogu da dovedu do ugrožavanja ljudskih života i imovine u većem obimu.

Policijska uprava Prijedor će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere sankcionisanja protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

ASHA prodaja vozila