Početna Lifestyle Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

Odgovori na dileme vozača: Ugradnja plina u automobil DA ili NE?

S obzirom na relativno visoke, a često i nestabilne cijene benzina i dizela, nije iznenađenje da se mnogi vozači u BiH odlučuju u svoj automobil ugraditi plinsku instalaciju te tako dugoročno uštedjeti prilične svote novca. Nakon dugogodišnjih testiranja sigurnosti i efikasnosti, nepovjerenje prema vozilima s pogonom na autoplin je iščezlo, pa mnogobrojni servisi koji se bave ugradnjom plina u automobile danas uspješno posluju i u BiH.

Tako je vječno pitanje izbora između “benzinca” ili “dizelaša” i kod nas dobilo novi odgovor – motor s pogonom na smjesu propan-butan odnosno autoplin.

Ugradnja plina u automobil se vrši u ovlaštenim servisima, a najviše se isplati onima koji provode puno vremena u autu tj. onima koji godišnje prelaze nekoliko desetina kilometara, sigurna je i cjenovno sve pristupačnija.

Ipak, uz mnoge prednosti, ona ima i određene mane.

Prednosti

– Jedna od najvećih prednosti vožnje s pogonom na plin jeste njegova isplativost. Razlika je očigledna – cijene dizela i benzina kod nas su trenutno skoro izjednačene te se kreću oko 3,30 KM po litru, dok litar plina košta oko 1,45 KM. Treba napomenuti da automobil u vožnji ipak troši nešto više plina nego standardnih pogonskih goriva, no u konačnici ušteda novca je ipak značajna.

– Autoplin je ekološki najprihvatljivije pogonsko gorivo odnosno ne sadrži olovo, sumpor niti krute čestice pa time skoro da i ne proizvodi štetne ispušne gasove kao druga goriva koja značajno zagađuju kvalitetu zraka i sveukupnog životnog okoliša.

– Pored ekonomičnosti, korištenje autoplina ima dokazano pozitivne efekte na motor automobila. To su i do 35 posto duži vijek trajanja, kao i tiši rad motora, te potpuno izgaranje smjese u cilindrima bez gubitka goriva u ispušnim gasovima. Uz ovo, tu su duži period izmjene ulja i svjećica, te produžena trajnost katalizatora.

Dakle, prednosti ne manjka, a sada da vidimo koji su nedostaci?

Nedostaci

– Vozače najčešće odbija relativno visoka cijena ugradnje plina koja može koštati  do 1.000 KM, što je u odnosu na prosječna mjesečna primanja u BiH prilično visok iznos. Ipak, ako s autom prelazite velike kilometraže, ova investicija se itekako isplati.

– Danas su plinski uređaji i sistemi dosta napredni i pouzdani, ali testiranja su pokazala da ugradnja plina u starije automobile može prouzročiti gubitak snage motora do 10 posto, kao i do pet posto maksimalne brzine. Većini vozača ovi procenti nisu neophodni, ali ipak dobro je znati za njih.

– Neki proizvođači automobila ne proizvode, niti podržavaju ugradnju plina u benzinski motor, što u nekim slučajevima može rezultirati gubitkom garancijom na novokupljeni automobil.

– Jedan od nedostataka ugradnje plinskog sistema je i činjenica da se isti skoro po pravilu ugrađuje u prtljažni prostor auta čime se gubi na prostoru za prevoz stvari. Plinski uređaj se može postaviti i na mjesto rezervnog točka, ta varijanta je skuplja, a tako gubite i mjesto za sam točak.