Biti mama samo po sebi je posao sa punim radnim vremenom. I prekovremenim satima. I radnom nedjeljom koja traje mnogo duže od 40 sati. To je, verovatno, najodgovorniji posao na svijetu.

Odrastala sam posmatrajući svoju majku kako se trudi da balansira između posla i porodice. Gledala sam kako se svakog dana borila bez suza i pridike. Svesno ili nesvesno, gledajući je, naučila sam toliko mnogo lekcija baš iz načina na koji je ona prevazilazila svakodnevne izazove. Zahvaljujući tome što sam imala mamu koja radi, izrasla sam u snažnu ženu. Evo šta sam naučila o životu, karijeri i porodici, gledajući je.
Inspirisala me je da radim na sebi i sledim svoje želje

Imala sam uzora i pre nego što sam se rodila. Osim ako je bila neka zaista vanredna situacija u kući ili ako su praznici ili godišnji odmor, ne sećam se da je moja majka ikad sebi dala slobodan dan, tek tako. I ma koliko da je bila umorna, s posla bi se vraćala sa osmehom za nas. Ali ne samo to. Ona je svoj posao zaista volela i znam da ne bi nikad pristala da radi nešto što je ne ispunjava. I tom svojom istinskom strašću i meni je udahnula želju da u životu pronađem svoj put i karijeru koja će učiniti da se osećam ispunjeno, kao i ona. I da postanem žena kakva želim da budem.

Učinila je da budem ponosna na nju, od malena

Bilo je perioda u našoj porodici kada je ona bila jedina koja donosi novac. Nikad je nisam čula da se požalila. Radila je vredno kako bi naša porodica bila sigurna i dala mi još jedan razlog da budem ponosna. Stajala je čvrsto na zemlji, kakav god izazov da bi naleteo. I uvek je bila ona žena koja će u teškim situacijama da traži rešenje, a ne da sedne i da čeka da neko drugi to uradi umesto nje. Nije rečima, ali delima me je naučila da žena može sve i da odustajanje nije opcija.
Žena može da ima sve – i karijeru i srećnu porodicu

Nikad nije zanemarila ni nas ni domaćinstvo i pokazala je da je moguće biti uspešan na svim poljima, ako to želiš. Kao i većina dece, umela sam da budem hirovita i da pokazujem svoju volju. A kad je hrana u pitanju naročito. Ali učila me je da pravim kompromise, a učila je i ona sa mnom. Imale smo zajedničko, kvalitetno vreme gotovo svakog dana. Ne sećam se da sam otišla u krevet bez priče za laku noć, a danas se zaista pitam – kako joj je to sve polazilo za rukom i hoću li ja umeti isto?

Balansiranje između posla, života i svega što je između

Moja mama je birala da podnese određene žrtve za porodicu kojih sam postala svesna tek mnogo godina kasnije. Odbila je unapređenje na poslu jer je smatrala da nije pravi momenat. To je bilo u godini kad sam spremala prijemni ispit za gimnaziju, a ona je htela da bude tu za mene i pomogne mi. Znala je da bi bolja pozicija na poslu značila mnogo manje vremena za to. Ali ono čemu sam se najviše divila je, što je pored svih obaveza, na kraju dana, kad ona i tata završe sve poslove s nama i u kući, odlazila u sobu na dva sata da UČI za ispit koji je pripremala jer je upisala post-diplomske studije.

Uvijek budi nezavisna i finansijski sigurna

Od nje sam videla da žena treba da bude samostalna i ne treba da dozvoli sebi da zavisi od muškarca. Danas, ako mi je potrebno da se u pola noći negde odvezem, da platim račune, da kupim nove cipele, za to mi ne treba muž. Mogu sama. I to zahvaljujući tome što me je ona odgajila.
Težim da budem kao ona

Kad god se nađem u nekoj teškoj situaciji, pomislim na borbe koje je vodila moja mama i, ako ne mogu da je pozovem i pitam za savet, zapitam se šta bi ona sad uradila? Odgajila nas je sa tim “možeš ti to” optimističnim stavom.

Ako bi me neko pitao da kažem definiciju super-žene, ne bih mnogo razmišljala. Ako super-žena postoji, onda je to moja mama i milioni žena sličnih njoj.

Zelena učionica