Početna BiH Odgađanje plaćanja doprinosa jedini izlaz

Odgađanje plaćanja doprinosa jedini izlaz

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Frizeri i kozmetičari u Srpskoj, njih oko 2.400, uputilo je na adresu Ministarstva privrede i preduzetništva RS zahtjev da ih Vlada oslobodi plaćanja poreza i doprinosa u idućih šest mjeseci kako bi stali na noge i zadržali radnike.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić rekao je “Glasu Srpske” da taj zahtjev imaju i krojači u Srpskoj.

– Oni pored oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa traže i da prilikom obračuna potrošnje struje kod njih se koristi tarifa kao i za domaćinstvo – naveo je Bratić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je da su frizeri i kozmetičari u početku, kada im je dozvoljeno da otvore svoje salone koje su morali zatvoriti zbog pandemije virusa korona, bili prebukirani poslom ali da već sada makaze sve manje rade.

– Sada je to sve već stalo. Posla nemaju. Ne znaju kako preživjeti i opstati te zadržati radnike. Jedinu šansu vide u tome da im se odgodi plaćanje poreza i doprinosa na šest mjeseci. Nadam se da će nam Vlada izaći u susret u vezi s tim pitanjem – rekao je Bratić i dodao da su svi preduzetnici zahvalni Vladi Srpske za pomoć koju su dobili ili će pak dobiti za mart, april i maj kada je riječ o pitanju isplate minimalca te poreza i doprinosa na tu platu.

Bratić ističe da svakako dolaze teža vremena za većinu preduzetnika u Srpskoj te da pojedini neće moći preživjeti krizu.

–  Postoji jedan određen strah. I stručnjaci tvrde da nam slijedi najveća kriza poslije Drugog svjetskog rata – naveo je Bratić.

Najave da će pojedini frizeri i kozmetičari podići cijene svojih usluga, Bratić tvrdi da nisu tačne.

– Od toga nema ništa. Jer tada tek ne bi imati posla. Svi su pogođeni i štede svaku marku. Frizeri i kozmetičari su ugroženi i od strane onih koji rade po kućama. A, takvih je i te kako puno i oni dodatno ugrožavaju one koji posluju legalno i plaćaju sve račune te obaveze prema RS. Ilegalcima se posao na crno osladio jer nemaju račune ni obaveze, ali niko od njih se ne pita da li će postati socijalni slučaj – kazao je Bratić.

U jednom frizerskom salonu u Banjaluci kažu da su u početku, kada su otvorili vrata svoga salona, 11. maja, bili prebukirani poslom.

– Međutim, sada je već drugačija slika. Nema gužvi. Rijetki svrate. Nismo povećali cijene usluga jer bi time odbili i ove rijetke klijente – naveli su u ovom salonu.

U Ministarstvu privrede i preduzetništva RS naveli su juče da su upoznati sa zahtjevom frizera i kozmetičara o pitanju oslobađanja plaćanja doprinosa.

– Vlada Srpske pomogla je preduzetnicima i ostalim privrednim subjektima za mart, april i maj o pitanju isplate najniže plate i doprinosa. Za sve naknadne olakšice moraće se sačekati odluka Vlade. Mi podržavamo svaki vid pomoći preduzetnicima – naveli su u Ministarstvu privrede i preduzetništva RS.

Dodali su da da obračun potrošnje struje nije u njihovoj nadležnosti već “Elektroprivrede RS”.

Uputstva

Frizerski i kozmetički saloni počeli su da rade 11. maja i to prema uputstvu Instituta za javno zdravstvo RS. Prema tim uputstvima, neophodno je naručivanje korisnika, te nije dozvoljeno čekanje usluge u salonu. Takođe, dozvoljen je jedan klijent na 10 kvadratnih metara. Osim toga, klijenti treba da nose zaštitne maske, a radnici i maske i rukavica. Svi moraju imati peškir ili jednokratni prekrivač koji se mijenja poslije svakog klijenta.

glassrpske.com

ASHA prodaja vozila