Početna Politika Odbornici u raskoraku: Nisu zadovoljni Đakovićem, ali jesu Gradskom upravom kojom je...

Odbornici u raskoraku: Nisu zadovoljni Đakovićem, ali jesu Gradskom upravom kojom je rukovodio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbornici u Skupštini grada Prijedora nisu usvojili izvještaj o radu gradonačelnika za prošlu godinu, ali su usvojili izvještaj o radu Gradske uprave, koji kao takav ne postoji.

Objašnjenje za neusvajanje izvještaja o radu gradonačelnika je što je ovu funkciju do 23. decembra obavljao Milenko Đaković (DNS), kada je dužnost predao aktuelnom gradonačelniku Daliboru Pavloviću (SNSD).

Bivši gradonačelnik je sada odbornik i dio opozicije u Skupštini grada Prijedora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvještaj o radu gradonačelnika i Gradske uprave za prošlu godinu su zapravo jedan izvještaj.

Faktura

Aktuelni gradonačelnik Dalibor Pavlović je rekao da on nije mjerodavan da podnosi izvještaj o radu za prošlu godinu, jer je bio samo osam dana gradonačelnik.

– Odjeljenja su dostavljala svoj izvještaj o radu gradonačelniku i to je uvršteno u izvještaj. Osam dana za koje sam odgovoran mi je trebalo da shvatim način funkcionisanja i obaveze koje su ispred mene – rekao je on.

Požalio se da mu je nakon tri dana stigla faktura za rasvjetu za koju je podignut kredit od 5.800.000 KM, te da je odmah morao platiti 850.000 KM sa PDV, zbog čega sada ima problem s isplatom plata zaposlenima.

Analiza budžeta

Bivši gradonačelnik Milenko Đaković je tražio od Pavlovića da mu dostavi analizu budžeta za prošlu godinu zbog tvrdnje da je u njemu deficit veći od tri miliona KM.

– Kada sam predao dužnost na 21 računu je bilo 4.211.285 KM, a na jedinstvenom računu grada 1.924.723 KM. Ako se dokaže da ima neke krivice, spreman sam da snosim odgovornost – kaže Đaković.

Odbornik SNSD Saša Bursać je rekao da izvještaj o radu, koji je sastavljen u formi tabela, nema smisla i da je zato odustao od njegovog čitanja.

– Tabele su na 127 strana, ali ovdje ne piše ništa. Mene kao odbornika apsolutno ne interesuje to što je gradonačelnik u prošloj godini izdao 179 rješenja za godišnji odmor. Ne znam kome je palo na pamet da to stavi u izvještaj. Ovaj izvještaj je možda dobar za neke druge stvari, ali da sa ovakvim dokumentom gradonačelnik izađe pred odbornike, to je katastrofa – upozorio je on.

Nakon toga, Đaković je podsjetio da on kao bivši gradonačelnik nije učestvovao u sastavljanju izvještaja o radu.

Tabele

Potom je predsjednik Skupštine grada Prijedora, Mirsad Duratović, ispred Pokreta za Prijedor predložio da se ne usvoji izvještaj o radu bivšeg gradonačelnika, jer nisu zadovoljni njegovim radom, ali da usvoje izvještaj o radu Gradske uprave za 2020!? Tako je i učinjeno, a potom je odbornicima predstavljen plan rada gradonačelnika i Gradske uprave za ovu godinu. Ovaj plan je ove godine znatno manji, jer je na 42 strane, ali i njega od devete strane čine samo tabele.

Pavlović je priznao da metodologija izvještaja nije dobra, ali da je nova vlast sve snage usmjerila na kreiranje budžeta.

Njegov stranački kolega i predsjednik GO SNSD Prijedor, Saša Bursać, zaključio je da je samo prva tabela dobra.

– Ovo definitivno nije u redu, nije nešto ni pregledno. Katastrofa bi bila da se ovakav dokument nađe na stranici Grada, ako se vide samo tabele. Iz toga će se vidjeti samo nerad i da imamo 1.000 pitanja na koje nemamo odgovore – zaključio je Bursać.

Međutim, tabele u planu rada gradonačelnika i Gradske uprave Bursaću, kao ni ostalim odbornicima skupštinske većine, nisu bile prepreka da glasaju, te je plan rada usvojen sa 18 glasova.

PLANOVI U 2021.

Govoreći o planu rada, gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je rekao da će u narednom periodu biti analiziran rad svih gradskih preduzeća. Naveo je da se ispituju svi putni pravci, nakon čega će, u skladu s raspoloživim novcem, biti urađen plan za asfaltiranje puteva. Tvrdi da lokalna uprava dogovara pokretanje proizvodnje sa dva investitora iz Italije i po jednim iz Slovenije i Amerike.

– Pošto u “Celpaku” imamo još samo dva slobodna mjesta, počećemo do kraja godine izgradnju nove industrijske zone koja će biti u naselju Janjića pumpa, na mjestu gdje treba da se silazi s autoputa Banjaluka – Prijedor – rekao je on.

Dodao je da će gradska uprava razmotriti koliko može pomoći onima koji su bili pogođeni zatvaranjem zbog epidemije virusa korona.

srpskainfo.com