Početna Vijesti Odbornici u Prijedoru nisu usvojili izvještaj o radu zdravstvene ustanove

Odbornici u Prijedoru nisu usvojili izvještaj o radu zdravstvene ustanove

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbornici u Skupštini grada Prijedora nisu usvojili izvještaj o radu Doma zdravlja za prošlu godinu, jer smatraju da je rukovodstvo ove ustanove u njemu prikazalo nerealnu dobit, koja iznosi više od 800.000 KM.

Šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović ističe da je dug prijedorskog Doma zdravlja veći od milion i po maraka.

– Dom zdravlja duguje Fondu zdrvstvenog osiguranja RS više od 900.000 KM, Vladi RS 400.000 KM, a reprogram za struju iznosi više od 180.000 KM. Godinu ranije su imali gubitak preko 300.000 KM. Kada bi sve svoje obaveze Dom zdravlja izmirio, nema pozitivnog poslovanja – smatra Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodi da je apsurdno što je na prikazanu dobit Dom zdravlja morao da plati porez.

– To je 10 odsto od 800.000 KM. Znači niz vodu je bačeno 80.000 KM što je moglo biti utrošeno na kupovinu sanitetskog vozila ili stomatološke stolice – tvrdi Pavlović.

Dodaje da je direktorka Doma zdravlja Slavica Popović u avgustu 2018. radnicima povećala plate, jer ne bi mogla prikazati toliku dobit da ih je povećala ranije te godine.

– Sve to je radila kako bi zbog ostvarene dobiti ona rekla da je najbolji direktor. A kada je došla za direktora smanjila je koeficijente radnicima na minimalne i tako je spakovala veliki broj kofera i porodica za inostranstvo. Iste koeficijente imaju radnici na šalterima porodične medicine i radnici u Hitnoj pomoći, što je apsurdno s obzirom na odgovornost radnika u Hitnoj pomoći – ističe Pavalović.

Dodaje da ima saznanja da Popovićeva nije radnicima isplaćivala pojedine naknade koje im po zakonu pripadaju, kao što su jubilarne nagrade.

– Dom zdravlja nije profitno preduzeće, a dobit od 800.000 KM nemaju ni neka profitna preduzeća. To znači da su štedili na pacijentima i uslugama koje treba da im pruže. Oni treba da pruže najbolju zdravstvenu zaštitu građanima i da ne budu u minusu – zaključio je Pavlović.

Odbornici zamjeraju Popovićevoj i i što je Omarsku, odakle je inače ona, stavila ispred Prijedora i svih ostalih njegovih mjesta.

– Imamo primjere da u područnim ambulantama isti doktor jedan dan pola svog radnog vremena radi u jednom selu, pa onda trči u drugo selo, gdje radi još pola radnog vremena. A u Omarskoj, koja ima oko 3.300 stanovnika, imaju četiri tima, dok prema pravilima na 2.000 stanovnika radi jedan tim – objašnjavaju pojedini odbornici.

Dodaju da neće više da tolerišu samovolju Popovićke, koja je inače i predsjednica Aktiva žena DNS U Prijedoru, te imaju primjedbu i što angažuje penzionere da rade.

Slavica Popović

– Imamo pedijatre i ginekologa koji su u penziji, a rade u Domu zdravlja, jer im je Popovićeva dala ugovor o djelu, dok mladi ljekari koji su se školovali ne mogu da nađu posao – poručuju odbornici.

Navode i da su u prijedorskom Domu zdravlja problem i specijalizacije koje su “namještane”, da postoji veliki broj sporova s radnicima, te da je stomatologija godinama nepravedno zapostavljena.

Komentar direktorke Doma zdravlja na optužbe odbornika nismo uspjeli dobiti jer nam nije odgovorila na telefonski poziv.

Iz prijedorskog Doma zdravlja su u izvještaju o radu za prošlu godinu naveli da su ukupni prihodi bili  8.853.535 KM, a rashodi  8.007.114 KM. Tako su i došli do činjenice da su pozitivno poslovali i ostvarili dobit od 846.217 KM.

Navode da imaju kratkoročnih obaveza više od 800.000 KM, dok je duplo više dugoročnih obaveza.

Direktorka prijeti novinarima

Na meti direktorke Doma zdravlja Slavice Popović juče se našla novinarka Srpskainfo zbog izvještavanja o radu ove ustanove.

Iako nije željela da odgovori na poziv kojoj smo joj uputili kako bismo čuli i njenu stranu priče, povodom rada Doma zdravlja i neusvajanja izvještaja na Skupštini, ali i povodom apsurdne situacije gdje u Domu zdravlja nisu htjeli da pregledaju dijete dok nije uplaćeno 40 KM, Popovićeva je poslala SMS u prijetećem tonu : “Dabogda ti bog vratio sve ono što činiš drugim ljudima!”

Smatramo da ovakav način komunikacije nije primjeren za nekog ko je na čelu zdravstvene ustanove, budući da nas nikakve prijetnje i kletve neće zaustaviti da izvještavamo o problemima u društvu.

(Srpskainfo)

ASHA prodaja vozila