Početna Prijedorski region OD SEPTEMBRA U OSNOVNIM ŠKOLAMA NOVI PREDMET “DIGITALNI SVIJET”

OD SEPTEMBRA U OSNOVNIM ŠKOLAMA NOVI PREDMET “DIGITALNI SVIJET”

Od naredne školske godine, u Republici Srpskoj primjenjivaće se novi Nastavni plan koji, između ostalog, podrazumijeva uvođenje novog i sažimanje nekih postojećih predmeta. Đaci petog razreda, umjesto četiri časa iz dva predmeta “Poznavanje prirode” i “Poznavanje društva”, imaće tri časa sedmično predmet  “Priroda i društvo”. Od školske 2021/22. godine u druge razrede uvodi se novi predmet “Digitalni svijet”. Cilj je, kako je rečeno, pravilno i bezbjedno korištenje digitalnih uređaja sa kojim se učenici svakodnevno susreću u praksi.

Prema novom Nastavnom planu, mijenja se naziv predmeta “Fizičko vaspitanje” u “Fizičko i zdravstveno vaspitanje”. Učenici od 4. do 6. razreda imaće tri časa sedmično iz ovog predmeta. Broj časova istorije u 6. razredu biće povećan sa jednog na dva časa sedmično. Predmet “Demokratija i ljudska prava” biće prebačen u 9. razred, a više se neće izučavati u 6. kako je dosad bila praksa.

Ono što zanima sve prosvjetne radnike je kako će se najavljene novine odraziti na njihova radna mjesta. U Republičkom pedagoškom zavodu tvrde da novi Nastavni plan neće ugroziti nikoga.

kozarski.com