Početna Region Od Sandžaka do Beograda za 2 sata, do Sarajeva za 2,5

Od Sandžaka do Beograda za 2 sata, do Sarajeva za 2,5

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon potpisivanja komercijalnog ugovora o pripremi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na izgradnji autoputa od Požege do Duge Poljane od 75 kilometara, da će ta dionica početi da se gradi već u martu i biti završena za četiri godine.

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas prilikom sastanka u opštini Sjenica (u Sandžaku) da je ovo veoma važan dan, možda i istoriska prekretnica za Sjenicu. Potpisan je sporazum o izgradnji auto-puta, koji će omogućiti dolazak iz Beograda za dva sata.

Vučić je rekao da je današnje potpisivanje tog ugovora prekretnica za razvoj tog dijela Srbije, pošto će građani kada budu imali taj autoput moći da stignu za dva sata od Beograda do Duge Poljane, naselja u opštini Sjenica.

– Autoput znači dolazak investitora i da ljudi neće morati da odlaze trbuhom za kruhom iz ovog prelijepog kraja. Kada sve bude gotovo cijela Srbija će biti uvezana autoputevima. Sve papire smo potpisali, samo još cijenu, koja će biti niža od 1,5 milijardi – kazao je Vučić, prenosi Blic.

Kako navodi Sjenica će za četiri godine imati novi život. Važno je obezbediti finansiranje, a da pri tom ne povećamo stopu javnog duga.

“Garantujem ovdje ćete živjeti bolje”

Vučić je poručio Sjeničanima da sve što se radi ima za cilj da oni žive bolje i da im se djeca ne iseljavaju.

U Sjenici radit ćemo školu, u šta ćemo uložiti ukupno 10,5 miliona eura. Bit će to najbolja škola u cijeloj Srbiji. To će biti najskuplja i najbolja škola u Srbiji, koja će biti završena za godinu i tri mjeseca. Imat ćete najljepšu školu, a hvala Bogu ima djece u Sjenici, rekao je on u obraćanju građanima.

To je, kaže, veliko hvala što čuvaju ognjište svoje i čine sve da djeca mogu da planiraju budućnost u kraju u kojem su rođeni.

– Sada smo potpisali ugovor za dionicu autoputa Požega-Duga Poljana, za šta kreću radovi u martu, kada ćete kod Duge Poljane vidjeti da se prave radni kampovi za autoput. Time će vam Beograd biti na dva sata – objasnio je on.

Do Sarajeva za 2,5 sata

Rekao je da je uvijek bio skeptik i da je mislio da se neće lako doći u situaciju da se radi ovaj dio autoputa, koji je najskuplji s obzirom na težinu dionice i ukazao da će biti 51 kilometara tunela i mostova samo od Duge Poljane do Požege.

– Našli smo novca. I nije samo pitanje koliko vam treba da dođete do Beograda, već će taj put pomoći da dođu turisti i fabrike. Moći ćete da zarađujete i živite bolje i u selima – poručio je on.

Ukazao je da je njegova ideja bila da se taj put spoji sa Višegradom i potom sa Sarajevom, jer mu je želja bila da se svima u ovom dijelu Srbije omogući da do Beograda stignu za dva sata, i do Sarajeva za dva i po sata.

– Da gdje god da pođete možete lako da putujete ali uvijek i da se vratite i ovdje planirate budućnost za svoju djecu – istakao je Vučić.

Vučić se zahvalio svim političkim predstavnicima ovog dijela Srbije na saradnji i što su razumjeli da su bolji životni standard i razvoj Srbije važni za sve, i da neće gledati u leđa sinovima i kćerkama kada odlaze u inostranstvo.

biznisinfo