Početna BiH Od prvog dana 2020. godine građani BiH skuplje plaćaju cigarete

Od prvog dana 2020. godine građani BiH skuplje plaćaju cigarete

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S prvim danom 2020. godine, građani BiH skuplje će plaćati cigarete. Na snagu je stupila odluka Uprave za indirektno oporezivanje kojom se utvrđuje opterećenje na ove artikle u novoj godini. Cijene pojedinih paklica biće veće od 10 do 30 pfeniga.

Popisane su zalihe pretekle iz 2019 i poskupljenje može da počne. Već 11 godina, 1. januar na bh. tržištu znači skuplje cigarete. Prema odluci Uprave za indirektno oporezivanje, specifična akciza u ovoj godini ostaće marku i 65 pfeniga po kutiji, kao u 2019. godini.

– Formiranje cijena cigareta na tržištu BiH je slobodno. To zavisi od kompanija i njihove polsovne politike, ali je činjenica da mora biti ugrađena akciza koja je predviđena zakonima – rekao je portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proporcionalna akciza iznosi 42 odsto maloprodajne cijene cigareta. Ukoliko je ukupna akciza manja od najniže propisane, plaća se minimalna koja u ovoj godini iznosi 3 marke i 4 pfeninga po kutiji. Akciza na duvan u ovoj godini iznosi 121,60 KM po kilogramu. Radoja Milaković kaže – 15. februar 1980. godine i danas pamti kao dan kada je rekao da mu tri kutije cigareta dnevno više ne trebaju. U 40 godina bez duvanskog dima, kaže, profitirao je i na zdravlju i na budžetu.

– Danas su cigarete, za današnje plate i penzije, skupe – izjavio je Radoja Milaković iz Banjaluke.

Upravo tome, kaže nacionalni koordinator za kontrolu duhana Darko Marković, akcize i služe.

– Prema svim iskustvima Svjetske zdravstvene organizacije, pa i kod nas, najviše na smanjenje broja pušača utiče cijena – naglasio je Marković.

Prostora za dalje poskupljenje cigareta, smatra, još ima. Tim prije što je svaka druga cigareta zapaljena u BiH kupljena na crnom tržištu.

– Dok god je kod nas jeftinije nego u EU, a mi smo na njihovim granicama, veliki je prostor za manipulacije i crno tržište – dodao je Marković.

Povećanje crnog tržišta već u prvim godinama naplaćivanja akciza na cigarete bio je razlog zbog kojeg je uveden trogodišnji moratorijum na rast cijene cigareta. On se, međutim, još ne sprovodi.

– Činjenica jeste da je UO UIO usvojio izmjenu Zakona o akcizama na način da se uvede moratorijum, to je proslijeđeno Savjetu ministara, koji je zakon usvojio i on se nalčazi trenutno u PS BiH. On taj zakon mora usvojiti i onda će on biti na snazi i tada će biti određen moratorijum. Dok se to ne desi, UO UIO svake godine mora donositi Odluku o utvrđivanju specifične i minimalne akcize – pojasnio je portparol UIO Ratko Kovačević.

To znači da, dok sve poluge vlasti na bh. nivou ne profinkcionišu u potpunosti, od moratorijuma na rast cijena cigareta nema ništa. Oni koji su duvanskom dimu davno rekli zbogom, smatraju – možda i bolje.

RTRS

 

ASHA prodaja vozila