Početna BiH Od ponedjeljka obavezna zimska oprema za vozila

Od ponedjeljka obavezna zimska oprema za vozila

Od 1. novembra ove do 1. aprila 2022. godine na teritoriji Bosne i Hercegovine zakonski je obavezno posjedovanje i korištenje zimske opreme, bez obzira na vremenske uvjete. Kazne za one koji ne posjeduju zimsku opremu kreću se od 40 do 500 KM.

Do ove godine zimska oprema je bila obavezna od 15. novembra, ali je Ministarstvo prometa i komunikacija BiH promijenilo odluku i od 1. novembra je obavezno posjedovanje zimske opreme. Zašto su pomjerili rok za 15 dana, nisu odgovorili na naše pitanje.

Pravilnik o saobraćaju u zimskim uvjetima propisuje obaveznu zimsku opremu. Zimska oprema podrazumijeva:

a) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na svim točkovima vozila ili

b) pneumatike za zimsku upotrebu (MS, M+S, M&S, Snow Winter i dr.) na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka ili

c) pneumatike za lјetnu upotrebu na svim točkovima s najmanjom dubinom profila od 4 mm i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavlјanje na najmanje dva pogonska točka.

Sa ljetnim gumama može se voziti po gradu s tim da u gepeku morate imati lance. Lance je poželjno imati i ako putujete preko planinskih prijevoja bez obzira na to ako imate sve četiri zimske gume. Iz policije upozoravaju da će se vršiti stroga kontrola zimske opreme na automobilima.

Vreća pjeska i lopata za teretna vozila nisu više obavezni ni po ovom pravilniku.

Podsjećamo, ako ovlašteno lice zatekne vozilo koje se kreće bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kad je zimska oprema obavezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom i otkloni neispravnost, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. Ako vozač ne postupi po naređenju, ovlašteno lice isključit će vozilo iz saobraćaja i oduzeti potvrdu o registraciji vozila.

U regionu samo je Srbija pomjerila upotrebu zimske opreme sa 15. na 1. novembar, a u ostalim zemljama u okruženju (Hrvatska, Sjeverna Makedonija i Slovenija) zimska oprema je obavezna od 15. novembra do 15. aprila.

U evropskim državama zimska oprema je obavezna, a u nekima i nije. Zimska oprema se upotrebljava u nekim zemljama od oktobra u nekim od decembra.

Bez obzira na to što se zakoni o sigurnosti saobraćaja i pravilnici o upotrebi zimskih guma s vremena na vrijeme mijenjaju, po snijegu se ne vozi bez odgovarajućih pneumatika.