Početna Prijedorski region OD POČETKA ŠKOLSKE GODINE 14 UČENIKA I TRI PROSVJETNA RADNIKA BILO U...

OD POČETKA ŠKOLSKE GODINE 14 UČENIKA I TRI PROSVJETNA RADNIKA BILO U IZOLACIJI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U izolaciji je zbog virusa korona od početka školske godine bilo 14 učenika prijedorskih osnovnih i srednjih škola, te tri prosvjetna radnika. Učenik Mašinske škole koji je bio pozitivan na virus, sutra će na nastavu zajedno sa svojim školskim drugovima, rečeno je danas u Higijensko-epidemiološkoj službi Doma zdravlja u Prijedoru.

Škole su ozbiljno, prema riječima dr Milice Otković, specijaliste epidemiologa i načelnika HES-a, prihvatile mjere Instituta za javno zdravstvo RS. Ona lično je kao epidemiolog na tu temu imala sastanak sa aktivima direktora osnovnih i srednjih škola.- Pojasnili smo neke stvari i uputila sam ih u način provođenja dezinfekcije, mada oni i ovom prilikom moram pohvaliti direktore svih škola, to rade jako dobro. Precizirali smo i način komunikacije u slučaju da se nešto desi i pokušali da to bude što jednostavnije. Generalno gledajući za sada, mada se dešava da neki od učenika ne nose maske pri dolasku školu, zadovoljni su – kaže dr Otković.

Prema uputama Instituta za javno zdravstvo RS maske su obavezne za dolazak djece u školu. Preporuka je i da se nose na času.- Za sada idu samo preporuke. Nemate ništa zvanično od Instituta da se maske nose na času. Što znači to je čisto preporuka i dobra volja svakog djeteta koje je punoljetno i naravno mlađeg učenika ukoliko roditelj to dozvoljava. Maske ili pravilno nosimo ili ih ne nosimo nikako – poručuje dr Otković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maska treba pokriti nos, bradu, ukratko kompletan dio tog dijela lica. Bez obzira da li je riječ o pamučnoj ili medicinskoj maski nosi se samo nekoliko časova. Pamučne se peru i obavezno peglaju, one medicinske bacaju u otpad. U školama bi trebalo postojati mjesto gdje se nakon upotrebe odlažu, kaže Otkovićeva i apeluje na sugrađane da ih ne bacaju na cestu ili slična mjesta.

Pred nama je i vrijeme sezonskog gripa, kad treba očekivati i redovnu vakcinaciju.- Što se tiče vakcinacije protiv gripa vakcinu očekujemo sredinom, odnosno krajem oktobra. To će zavisiti i od Instituta za javno zdravstvo RS i Fonda koji ih nabavljaju. Od kolega epidemiologa sam čula da su potražnje za ovom vakcinom dosta veće po domovima zdravlja. Shodno tom i ja sam tražila veću količinu za kategorije koje su oslobođene, nadajući se većem odzivu, jer mislim da će ga biti. Što se tiče Doma zdravlja i komercijalnih vakcina krenuli smo u proces nabavke, tako da i to sve očekujem. Naše građanstvo o tom će biti blagovremeno obaviješteno – rekla je dr Otković.

Na području Prijedora trenuto je 13 lica pozitivno na virus korona. Njih 188 se oporavilo, dok je od posljedica virusa korona, nažalost, preminulo 17 lica. Do sada je prema riječima Otkovićeve pozitivno bilo 218 osoba. Danas nije bilo zaraženih na području Grada Prijedora.

kozarski.com

ASHA prodaja vozila