Početna Prijedorski region Od 20 projekata omladinskog sektora samo jedan nije opravdao dobijeni novac

Od 20 projekata omladinskog sektora samo jedan nije opravdao dobijeni novac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz budžeta grada Prijedora lani je putem javnog konkursa sa 38.170 KM sufinansirano 20 projekata omladinskog sektora, navodi se u informaciji o izboru i realizaciji projekata omladinskog sektora grada Prijedora u 2019. godini.

Od 20 korisnika budžetske podrške narativni i finansijski izvještaj nije dostavio samo Omladinski fudbalski klub “Rudar” Prijedor.

Njihov projekat “Svlačionica za pionire i pretpionire” gradski budžet sufinansirao je sa 1.000 KM, a aktivnosti su se odnosile na zatvaranje prostora ispod zapadnih tribina stadiona i unutrašnje uređenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usljed formalnih nedostataka, odnosno nepotpune dokumentacije dva aplikanta nisu uvrštena u proces razmatranja i bodovanja. U pitanju su neformalne grupe Poljoprivredno-prehrambene škole i “Snaga volje”.

Komisija za praćenje sprovođenja projekata obišla je omladinske organizacije, izvršila monitoring i obavila uvid u prostorije za rad i opremljenost organizacija, a sa mjesnim zajednicama koje su obnovile nekadašnje domove kulture razgovaralo se o mogućnostima da se neke od prostorija dodijele na korištenje mladima.

“Sljedeća faza odnosila bi se na elementarno opremanje. Na taj način mladima bi bilo omogućeno da se aktivno uključe u život svoje mjesne zajednice. U tom pravcu je izrađeno kratko pismo o potrebi, mogućnostima i načinu uključivanja mladih u omladinski život grada”, navodi se u informaciji Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedora.

U informaciji se podsjeća da je oktobra 2018. godine uspostavljena Kancelarija za mlade gdje su svim mladima grada na usluzi predstavnik Gradske uprave i predstavnik Omladinskog savjeta, a s ciljem da se olakša pristup mladima koji žele da se aktivno uključe u društveni život.

“Prostor je aktivan u organizovanju radionica, seminara, okruglih stolova i kurseva. Svi mladi koji su bili zainteresovani za bilo kakav vid kreativnog rada, edukacije ili druženja, imali su cjelodnevni pristup ovoj kancelariji”, dodaje se u informaciji.

Pravo na sufinansiranje projekata za mlade iz budžeta grada u prošloj godini ostvarilo je 11 omladinskih organizacija – “Um”, Savez studenata Rudarskog fakulteta, “Sana” Brezičani, “Mladost” Bistrica, “Kvart”, “Ljubija”, “Glajd”, “Puls”, “Afrodita”, Omladinski savjet i “Puum”.

Među onim koji su ostvarili ovo pravo je osam neformalnih grupa – “Mladi Centar”, “Ja građanin”, “Mašinci”, “Učenici Gimnazije”, “Urban saund”, “Mladi za mlade”, “Psiholuminis” i “Naša stvar”, te jedan sportski kolektiv.

glassrpske.com