Tekst se nastavlja ispod oglasa

Usjevi kukuruza i soje u prijedorskoj regiji su u dobrom stanju i može se očekivati dobar prinos, izjavio je Srni Duško Komnenović iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri resornom ministarstvu.
Komnenović je rekao da je, nakon problema u proljećnoj sjetvi, stabilizacija vremenskih prilika pogodovala razvoju ratarskih kultura.

“Poljoprivredni proizvođači polako pripremaju mehanizaciju za žetvu silažnog kukuruza, koja će početi za 10 do 15 dana. Neki će početi i ranije, s obzirom na to da je lani zbog suše bio slabiji prinos silažnog kukuruza, te nisu pripremili dovoljno hrane”, naveo je Komnenović.

Prema njegovim riječima, zbog sjetve u etapama teško je procijeniti kada će početi berba kukruza, jer su usjevi u različitim fazama.

Komnenović je napomenuo da su rezultati uzorkovanja sirovog mlijeka u proteklih 10 do 15 dana pokazali blagi porast somatskih ćelija i mikroorganizama, a uglavnom na manjim gazdinstvima.

On je objasnio da temperatura vazduha veća od 22 stepena Celzijusova utiče na smanjenje proizvodnje mlijeka i fiziološko stanje vimena, te uzrokuje manji unos hrane.

U prijedorskoj regiji kukuruz je zasijan na 15.000 hektara, soja na 700 hektara, a u jesenjoj sjetvi bilo je zasijano 6.300 hektara strnih žita.

Srna