Početna Prijedorski region OČEKUJE SE DOBAR ROD Počela berba na plantaži aronije

OČEKUJE SE DOBAR ROD Počela berba na plantaži aronije

НОВИ ГРАД, 2. АВГУСТА /СРНА/ - Берба ароније почела је на плантажи у сертификованом органском узгоју у Куљанима код Новог Града, а овогодишњи род би могао да достигне око седам тона.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Berba aronije počela je na plantaži u sertifikovanom organskom uzgoju u Kuljanima kod Novog Grada, a ovogodišnji rod bi mogao da dostigne oko sedam tona.

Vlasnik Branislav Kolundžija rekao je Srni da je ova godina bila povoljna za aroniju i da nije bilo potrebno navodnjavanje plantaže koja se prostire na 36 dunuma.

– Plantaža je podignuta prije pet godina, zasađeno je 7.000 sadnica sorte nero. Prošle godina rod je bio manji, a ove godine očekujemo oko sedam tona – istakao je Kolundžija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za berbu će biti potrebno oko 20 dana, a da od aronije planiranu da prave hladno cijeđeni sok.

– Na berbi je oko 20 radnika. Obranu aroniju spremamo u vlastitu hladnjaču. Sve prerađujemo u sok. Ove godine je velika potražnja za sokom, jer poboljšava imunitet, pa vlada interesovanje zbog situacije sa virusom korona – pojasnio je vlasnik plantaže.

Prema njegovim riječima, svi koji su zainteresovani mogu da na plantaži uberu aroniju za svoje potrebe, a za kilogram treba platiti tri KM.

Srna

ASHA prodaja vozila