fbpx

Obustavljena isplata penzija za korisnike iz inostranstva

Isplata penzija za 5 738 korisnika, većinom iz inostranstva, privremeno je obustavljena, jer Fondu penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO) RS nisu dostavili potvrdu o životu ili školovanju.

U Fondu su pojasnili da je 48 795 korisnika penzija sa prebivalištem izvan Srpske bilo obavezno da do kraja prošle godine dostavi potvrdu o životu, a svi koji nisu bili ažurni ostali su bez novca tokom isplate januarske penzije.

– Dokumentaciju smo dobili od 43 057 korisnika koji žive u inostranstvu, a za njih 5 043 koji nisu dostavili potvrde obustavili smo isplatu penzija – rekao je portparol Fonda PIO Tihomir Joksimović i dodao da 522 korisnika potvrdu o životu nisu dostavili ni za godinu ranije.

Naveo je da su bez januarske penzije ostala i 173 korisnika koji nisu dostavili potvrdu o redovnom školovanju.

– Radi se o djeci korisnicima porodične penzije, u dobi od 15 do 26 godina sa prebivalištem u Srpskoj – dodao je Joksimović.

On je pojasnio da obustava isplate ne znači da će penzioneri trajno ostati bez svog novca.

– Čim dostave potrebnu dokumentaciju odmah će biti uvršteni u isplatu, a na kućnu adresu ili račun u banci biće im isplaćen zaostatak. Ta razlika se isplaćuje do 12 mjeseci i svi koji se jave nakon godine na taj novac ne mogu računati – rekao je Joksimović.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj pozdravio je ove mjere Fonda PIO, zbog kako kaže, nepoštenih građana koji neće da prijave smrt penzionera već nastave protivzakonito da uzimaju taj novac.

– Društvo je takvo da na razne načine pokušava iskoristiti Fond. Nesumnjivo je da među onima kojima je penzija obustavljena ima i onih koji su neažurni i neodgovorni ali zbog toga će i ispaštati – naveo je Rakulj.

Srpskacafe

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila