Početna Biznis Obuka na CNC mašinama, pa pravac na posao

Obuka na CNC mašinama, pa pravac na posao

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U okviru projekta “Moja budućnost” u Trebinju je dogovoren program “Stručno osposobljavanje, usavršavanje i zapošljavanje operatera na CNC mašinama za obradu metala”.

U ovom projektu učestvuju trebinjska Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, gradska uprava, švajcarska Fondacija „Helvetas”, Svislajon Industrija alata Trebinje, Zavod za zapošljavanje RS, Fakultet za proizvodnju i menadžment u Trebinju i Edukativni centar Privredne komore Srpske.

Cilj obuke je da se unaprijedi kvalitet i ojača ponuda radne snage i konkurentnosti u istočnoj Hercegovini, osiguraju veće mogućnosti zapošljavanja, ali i bolje povezivanje privrede i obrazovanja u ovom dijelu RS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javni poziv za prijavu kandidata biće otvoren polovinom januara, a u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća očekuju da će nakon obuke najmanje 20-ak nezaposlenih biti osposobljeno za rad na CNC mašinama za obradu metala.

U Hercegovini nema nezaposlenih CNC operatera koji su obučeni za rad. Inicijativu za obuku nezaposlenih za ovu vrstu posla pokrenula je trebinjska “SL Industrije alata”, pošto specijalizovanih radnika za tu oblast nema na tržištu rada.

Dražen Bošković, direktor Agencije za mala i srednja preduzeća, kaže da će svi kandidati koji završe obuku dobiti sertifikat i da će nastojati da to obrazovanje bude upisano u njihovu radnu knjižicu.

– Obuku će provoditi Edukativni centar Privredne komore RS, a za usavršavanje za rad na CNC mašinama za obradu metala mogu se prijaviti svi koji aktivno traže posao posredstvom trebinjske filijale Zavoda za zapošljavanje RS – objašnjava on.

U gradskoj upravi navode da žele da podstaknu kvalitetnije obrazovanje u srednjim školama kako bi učenici bili odmah osposobljeni za rad u privredi.

Podsjećaju da će ove školske godine jedna generacija učenika u Tehničkoj školi završiti smjer za rad na CNC mašinama, ali je problem što nisu imali praksu.

Početak teoretske i praktične obuke planiran je u martu i trajaće 3 mjeseca. Novac za kupovinu CNC mašina i obuku obezbjedili su grad Trebinje i švajcarska agencija Helvetas.

U Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, koja je koordinator projekta, navode da će svim kadrovima koji uspješno prođu obuku odmah biti ponuđen posao i ostanak u Trebinju.

Trebinje dobilo BFC sertifikat

U oktobru prošle godine gradu Trebinju je na Konferenciji o ekonomiji u Budvi uručen BFC sertifikat, čime se pridružio lokalnim zajednicama iz regiona koje su okarakterisane kao mjesta sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi.

U gradskoj upravi navode da je ovaj sertifikat bio prednost i za podršku provođenju novog programa obuke za zapošljavanje u privredi.

Srpska Info

ASHA prodaja vozila