Početna BiH Obućari imaju posla kao nikad, u dvije firme još 200 radnih mjesta

Obućari imaju posla kao nikad, u dvije firme još 200 radnih mjesta

Narudžbe iz inostranstva uveliko povećavaju obim posla u domaćim preduzećima, zbog čega se u dva preduzeća iz sektora obućarske industrije u BiH otvara još 200 radnih mjesta.

Rukovodioci fabrika u kojima dnevno nastaje nekoliko hiljada pari modne, ali i obuće za policiju, vatrogasce i vojsku ističu za “Glas Srpske” da posla ima čak i više u odnosu na raspoložive kapacitete.

Direktor i vlasnik Fabrike obuće “Dermal”, koja u Kotor Varošu i Kneževu zapošljava 1.190 radnika, Radenko Bubić rekao je da je opremanje nove hale u Kotor Varošu u samom finišu te da bi polovinom avgusta trebalo da započnu proizvodnju i u novom objektu.

– Do kraja mjeseca bi trebalo da instaliramo novu opremu, potom slijedi kolektivni godišnji odmor, tako da vjerujem da će nova hala biti puštena u rad sredinom avgusta. Kod nas je konkurs za posao konstantno otvoren. Nova hala namijenjena je za montažu obuće i planiramo da zaposlimo još 120 radnika – rekao je Bubić.

Naglasio je da je cilj preduzeća da što više rade gotov proizvod i imaju što veću finalizaciju.

– Dnevno šijemo 5.500 pari obuće, a plan je da u narednom periodu radimo i 2.500 pari gotove obuće – rekao je Bubić i dodao da su Njemačka, Austrija, Slovačka, Slovenija i Italija najveća tržišta na koja “Dermal” plasira svoje proizvode. Kazao je da ponuda ima mnogo više nego što imaju kapaciteta da urade na dnevnom nivou.

Pune ruke posla ima i 1.220 zaposlenih u Fabrici obuće “Bema”, koja posluje u Banjaluci i Mrkonjić Gradu. Prvi čovjek tog preduzeća Marinko Umičević rekao je da je zadovoljan što se preduzeće izvuklo iz krize koju je izazvala pandemija virusa korona.

– Situacija nikad nije bila bolja, posla ima mnogo, ino-partneri šalju veće narudžbe, ali ono što je problem je da mi ovdje ne možemo živjeti od vazduha i da u skladu sa rastom obima posla treba da budu povećane i cijene koje oni nama nude – rekao je Umičević. Dodao je da je “Bema” lani imala obim posla vrijednosti oko 17 miliona maraka.

– Pravimo 10.000 pari obuće dnevno, ali to je uglavnom lon posao. Svega jedan posto se odnosi na naš proizvod. Nažalost obućarska industrija kod nas i dalje uglavnom prodaje jeftinu radnu snagu, jer većinu čine lon poslovi – dodao je Umičević, izrazivši nadu da će domaće fabrike proći na tenderu Ministarstva unutrašnjih poslova RS i dobiti priliku da šiju odjeću i obuću za policiju RS.

Radenko Bubić je rekao da će radnici “Dermala” za ovaj mjesec dobiti plate veće za četiri ili pet odsto, odnosno jednu ili jednu i po dnevnicu više.

– Pred kraj godine trebalo bi da uslijedi novi rast plata u skladu sa rastom obima posla – rekao je Bubić.