fbpx

Objavljena karta najboljih univerziteta u Evropi, evo kako stoji Bosna i Hercegovina

Zbog sunčanog i za ovo doba godine neuobičajeno toplog vremena, umjesto debelih džempera i jakni, bh. građani i u prvim danima novembra vani izlaze samo u majicama, uz obavezne sunčane naočale.

Nakon svježijih jutara i mjestimične magle, tokom dana u cijeloj Bosni i Hercegovini prevladavaju prave proljetne temperature koje su u mnogim dijelovima zemlje više od 20 stepeni.
Bit će oblaka

A kako najavljuju meteorolozi, takvo vrijeme zadržat će se i narednih dana.
– Zbog tople zračne mase sa sjevera afričkog kontinenta, ostat će natprosječno toplo vrijeme, ali će biti i oblaka. Jutarnje temperature kretat će se od 5 do 11, na jugu do 13 stepeni. Maksimalne dnevne iznosit će od 14 do19 stepeni, a u Hercegovini će biti i iznad 20 – kaže Dženan Zulum iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Tuzla je jučer, prema mjerenjima u 14 sati, bila najtopliji bh. grad s izmjerena 23 stepena. Toplo je bilo i u Zenici, gdje je bilo 22, u Banjoj Luci i Neumu 20, a u Bihaću i Mostaru 18 stepeni.

I glavni bh. grad jučer je, kao i prethodnih dana, bio okupan suncem, a na ugodnih 17 stepeni ulice, parkovi i bašte kafića bili su puni.

Nakon miholjskog, koje je karakteristično za oktobar, nastupilo je martinjsko ljeto, koje se dešava u novembru, kazao je za „Avaz“ meteorolog i klimatolog Željko Majstorović. Miholjsko ljeto, pojašnjava on, desi se jednom u četiri godine, a martinjsko jednom u osam.

– Od petka će se još više proljepšati vrijeme. Vikend će, također, biti topao. Već od 19. novembra bit će padavina. Obično, prema narodnom vjerovanju, kakav bude oktobar, takav će biti mart, a kakav je novembar, takav će biti februar – pojašnjava Majstorović.

Rizične grupe

Toplo vrijeme u ovo doba godine sa sobom nosi i val virusa, a ljekari građane pozivaju da pravovremeno reagiraju kako bi se izbjegle zdravstvene tegobe.

– Proteklih dana bilo je posla. Pacijenti se uglavnom žale na glavobolju i mučninu. Virusima odgovaraju više temperature i vrlo lako se javljaju infekcije – navode iz sarajevske Hitne pomoći.

Ističu da je nemoguće izbjeći virusne infekcije ako se boravi u istom prostoru s većim brojem ljudi, ako se koristi gradski saobraćaj… Zaštititi se prvenstveno trebaju rizične grupe, a to su djeca, starije osobe i oni sa slabijim imunitetom.

Narodna vjerovanja

Prema narodnom vjerovanju, tokom zime neće biti mnogo mrazeva ako ih nije bilo ni prije Miholjdana – „Ako je uoči Miholjdana vedra noć, zima će imati veću moć“. A na Miholjdan, koji pada 12. oktobra, temperatura u BiH dostizala je i do 25 stepeni.

Također, prema vjerovanju, ove zime neće biti ni mnogo snijega, jer, kako se kaže u narodu – „Koliko magle u oktobru, toliko snijega u februaru“.

Topao decembar

Meteorolozi najavljuju i da će decembar biti topliji nego prethodnih godina, ali s više padavina. Prosječne minimalne temperature ići će ispod nule samo u planinskim predjelima.

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila