Početna Crna hronika Objavljen snimak pada kineskog aviona, nema preživjelih

Objavljen snimak pada kineskog aviona, nema preživjelih

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je “šokiran” nakon što se Boeing 737-800 sa 132 osobe srušio u ponedjeljak u južnoj provinciji Guangxi. On je, kako se navodi, pozvao na istragu o nesreći

“Šokirani smo kada smo saznali za nesreću China Eastern MU5735”, rekao je Xi,, dok je pozvao da se napravi sve u pravcu spašavanja i da se otkrije “uzrok nesreće što je prije moguće”.

Kineski premijer Li Keqiang je također uputio zvaničnike da ne štede napore u potrazi za preživjelima i da pruže dovoljnu udobnost porodicama žrtava.

Međutim, lokalni izvještaji navode da spasioci nisu pronašli preživjele.

Mediji su citirali službenika spasilačke službe koji je rekao da se avion raspao i izazvao požar koji je uništio stabla bambusa. List People's Daily citirao je zvaničnika pokrajinskog vatrogasnog odjela koji je rekao da među razbacanim ostacima nema znakova života.

Avion, sa 123 putnika i devet članova posade, izgubio je kontakt iznad grada Wuzhoua, saopštila je kineska uprava za civilno vazduhoplovstvo Kine (CAAC) i aviokompanija.

Model 737-800 ima dobre sigurnosne rezultate i prethodnik je modelu 737 MAX koji je bio prizemljen u Kini više od tri godine nakon fatalnih nesreća 2018. u Indoneziji i 2019. u Etiopiji. Istražitelji će tražiti dvije crne kutije u avionu, snimač podataka o letu i snimač glasa u pilotskoj kabini, kako bi pomogli u rasvjetljavanju pada.