Početna Region “Objašnjenje” hrvatske policije: Nigerijci uzeli stvari i otišli u nepoznatom pravcu

“Objašnjenje” hrvatske policije: Nigerijci uzeli stvari i otišli u nepoznatom pravcu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske reagovalo je večeras na vijest o nezakonitom deportovanju dvojice nigerijskih studenata u BiH.

Index.hr piše kako je MUP ponudio “objašnjenje” u kojem zapravo kažu da nemaju pojma kako su Nigerijci završili u BiH, istovremeno iznoseći sumnje o njihovom boravku u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osamnaestogodišnjaci Abia Uchenna Alexandro i Eboh Kenneth Chinedu su za bosanskohercegovački portal Žurnal ispričali da ih je hrvatska policija deportovala u BiH tretirajući ih kao ilegalne migrante uprkos činjenici da su u Hrvatsku doputovali s važećim vizama. Dvojica nigerijskih studenata su učestvovala na stolnoteniskom turniru u Puli, što potvrđuju i službeni rezultati tog takmičenja.

Policija je za Hinu potvrdila da su 12. novembra petorica nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre učestvovali na sportskom takmičenju te da su voditelj i jedan učesnik takmičenja legalno napustili Hrvatsku letovima preko zagrebačkog aerodroma, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil.

Za preostalu dvojicu spomenutih Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlazak iz Hrvatske.

“Dvojica nigerijskih državljana koji se spominju u medijima su se 16. studenog prijavili u jedan zagrebački hostel da bi se 18. studenog odjavili iz hostela i uredno podmirili svoja dugovanja, uzeli svoje stvari i dokumente te otišli u nepoznatom pravcu. Za njih nemamo evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske te ne možemo dalje govoriti o okolnostima kako su se oni našli u BiH”, kazala je portparolka MUP-a Marina Mandić.

Dodala je kako policija ispituje radi li se o još jednom pokušaju zlouporabe dolaska na sportska takmičenja.

Policija sumnja da su “zloupotrebili dolazak na sportsko takmičenje”?

Hrvatska policija u svojim postupanjima “susreće se sa zloupotrebom dolazaka stranih državljana na različita sportska takmičenja u Hrvatsku i treba utvrditi je li ovo još jedan primjer takvog ponašanja”, istaknula je Mandić.

Prema njenim riječima, peti nigerijski državljanin kretao se po Zagrebu i 18. Novembra došao je u Prvu policijsku stanicu Centar Zagreb te je izjavio da je izgubio pasoš.

“Sukladno utvrđenom u postupku dobio je rješenje o napuštanju zemlje, ali se 27. studenoga vratio u Prvu policijsku postaju i izrazio namjeru zatražiti azil. Pristup azilu mu je omogućen i on se nalazi u Prihvatilištu za tražitelje međunarodne zaštite Porin”, kazala je Marina Mandić.

Ona je dodala da je takođe poznato da je taj nigerijski državljanin u međuvremenu pokušao ući u Sloveniju, “ali je upućen da se vrati”.

cera - “Objašnjenje” hrvatske policije: Nigerijci uzeli stvari i otišli u nepoznatom pravcu