„Vodovod“ a.d. Prijedor će i ove godine prigodno obilježiti 22. mart, Svjetski dan voda. Tim povodom ćemo u srijedu, 22. marta 2023. godine, u periodu između 09:00 – 10:00 časova, biti u zoni neposredne zaštite bunara EB3 u Tukovima, u kojoj smo ranijih godina vršili akciju sakupljanja kabastog i ostalog otpada i odvozili sakupljeni otpad na regionalnu deponiju Kurevo.

Akciju čišćenja otpada u navedenoj zoni „Vodovod“ je provodio nekoliko godina, u namjeri da skrene pažnju javnosti na probleme vezane za vodu i vodne resurse i da apeluje na svijest građana da posvete veću pažnju očuvanju izvorišta pitke vode i adekvatnoj brizi o njima.

Ova aktivnost je urodila plodom i već duži vremenski period u zoni neposredne zaštite bunara EB3 građani ne odlažu nikakav otpad, što je od velikog značaja za očuvanje ovog izvorišta, sa kojeg se vodom snabdijeva najveći broj građana Prijedora.

Svjetski dan voda se obilježava širom svijeta još od 1993. godine, a ovogodišnji Dan voda je posvećen ubrzavanju promjena u cilju rješavanja krize sa vodom i kanalizacijom. Tema Svjetskog dana voda 2023. godine je „Budi promjena koju želiš da vidiš u svijetu“.