Početna Prijedorski region Obilježan Međunarodni dan ljudskih prava

Obilježan Međunarodni dan ljudskih prava

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U organizaciji Udruženja Prijedorčanki “Izvor” i Centra za mlade “Kvart” danas je mirnom i dostojanstvenom šetnjom glavnom ulicom, a potom okupljanjem na Gradskom trgu gdje je pročitana Opšta deklaracija za ljudska prava, obilježen Međunardoni dan ljudskih prava, 10. decembar.

Po riječima Seide Karabašić, predsjednice “Izvora” u fokusu ovogodišnjeg obilježavanja je loš položaj marginalizovanih grupa, s posebnim osvrtom na osobe koje su ratu preživjele seksualno nasilje. Fikret Bačić, predstavnik roditelja ubijene djece kaže “da smo svjedoci da se ljudska prava ugrožavaju, pogotovo tamo gdje su povratnici”. -Ne ostvaruju prava koja su im zagarantovana međunarodnim konvencijama. Skupština grada još uvijek nije razmatrala zahtijev za izgradnju Spomenika ubijenoj djeci  Prijedora iako je uredno podnesen prije četiri godine – rekao je Bačić.

Branko Ćulibrk, predstavnik “Kvarta” rekao je da u javnom prostoru pokušavaju iznijeti sve probleme i ukazati na svakodnevno kršenje ljudskih prava s kojim se svakodnevno suočavamo.  Na trgu su podijeljeni  i leci u sklopu kampanje “Borba protiv stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

K.V.

ASHA prodaja vozila