Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević i predsjednik Skupštine grada Mirsad Duratović razgovarali su danas u Prijedoru sa potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem i poslanikom u Parlamentarnoj skupštini BiH Zlatanom Begićem na temu položaja i rješavanja problema povratnika.

Zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačević je istakao da je grad Prijedor u protekloj godini izdvojio oko 500.000 KM za rješavanje problema povratničke populacije u smislu infrastrukturnih projekata komunalne i putne infrastrukture i tako će se nastaviti i u slijedećoj godini.
” Očekujemo da će iz federalnih ministarstava doći više sredstava u grad Prijedor i da ćemo time realizovati više projekata u slijedećoj godini”, izjavio je Kovačević novinarima.
Predsjednik Skuppštine grada Prijedora Mirsad Duratović, na čiju inicijativu je reaalizovana posjeta ove delegacije iz Sarajeva, pojasnio je da je glavna tema razgovora bila inicijativa koja traje već tri mjeseca.
“To je inicijativa predsjednika skupština opština i gradova iz Republike Srpske iz reda povratnika, a tiče se izdvajanja iz federalnog budžeta za podršku povratku u Republiku Srpsku”, istakao je Duratović.
On je dodao da je to inicijativa da se na godišnjem nivou 1-2 odsto ukupnog federalnog budžeta izdvoji za finansiranje i sufinansiranje povratka u Republiku Srpsku.
” Dobili smo obećanja da će potpredsjednik Dunović sa svoje strane pdoržati svaku inicijativu koja će podržati i pomoći povratak kako u Republiku Srpsku,a takođe i povratak Srba u FBiH”, rekao je Duratović.
Potpredsjednik FBiH Milan Dunović je rekao da je tokom današnjeg razgovara u Prijedoru pokrenuto nekoliko tema, a prvenstveno je bilo riječi o povratničkoj populaciji kako u Republici Srspkoj tako i u FBiH.
” Svi znamo sa kakvim problemima se povratnici susreću i ono što sam danas mogao vidjeti je da grad Prijedor ulaže velike napore, da se vodi računa o povratničkoj populaciji i da ne postoje povratnička naselja koja nemaju struju ili vodu što nije baš čest slučaj u BiH sa povratničkim naseljima”, rekao je Dunović.
On je dodao da je bilo riječi i o pomenutoj inicijativi predsjednika skupština opština i gradova da se traži od vlade Federacije da budžetom obezbijedi veća i značajnija sredstva za povratnike.
” Nadam se da će se ta sredstva obezbijediti, sada u vrijeme kada se taj budžet pravi, kako bi povratnička populacija u saradnji , konkretno, sa gradom Prijedorom pokrenula neke projekte koje će ljudima sigurno značiti.”, rekao je Dunović.
On je dodao da se slični projetki rade i u entitetu FBiH i da se nada , kada se govori o Prijedoru, da je ovo tek početak razgovora kako bi svi stanovnici grada Prijedora živjeli što je moguće bolje.
Gosti iz Sarajeva su obišli neka od povratničkih naselja u Prijedoru kako bi se uvjerili u stanje infrastrukture kao i onoga što je grad Prijedor do sada sufinansirao i pomogao povratak u Prijedor.

prijedorgrad.org