Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kolokvijalno nazvan “zakonom o kriminalizaciji klevete” danas će se naći na sjednici NSRS-a, a također su i najavljeni protesti građana u Banjoj Luci kao znak negodovanja najavljenim izmjenama.
Danas će se pred poslanicima NSRS-a naći Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a, kojim se kriminalizuje kleveta. Sjednica je zakazana za 10 sati.

Novinari su jučer o ovom spornom dokumentu razgovarali sa predsjednicima poslaničkih klubova u parlamentu RS-a, ali povlačenja, kako stvari stoje, neće biti. Nacrt će tako pred poslanike NSRS-a.

Nacrt zakona tretira klevetu i uvredu kao krivična djela i najavljuje visoke novčane kazne za prekršioce, prema dosad objavljenim informacijama.
Pravno nazadovanje
RS uvodi kazne za klevetu i do 100.000 KM, neće biti dozvoljeno pisati ni o čijem ličnom životu

Od subjekata iz novinarske zajednice shvaćen je kao propis što može, zajedno sa setom drugih propisa, negativno utjecati na slobodu govora medija u tom entitetu. Osim novinarskih udruženja, reagirale su i neke međunarodne organizacije.

Zbog toga su nezadovoljni građani i medijski radnici najavili protestno okupljanje i to s početkom od 12 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci.

“Pozivamo ovim putem sve radnike, medije, borce za ljudska prava i ostale da se odazovu protestu kako bi zaštitili našu budućnost i budućnost naše djece. Trebamo iskazati svoje nezadovoljstvo o prijedlogu zakona o kleveti”, poručili su organizatori ranije.