Početna BiH NOVOST ZA UNIVERZITETE: Ko ne bude akreditovan neće moći ni da izdaje...

NOVOST ZA UNIVERZITETE: Ko ne bude akreditovan neće moći ni da izdaje diplome

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visokoškolske ustanove u RS koje imaju dozvolu za rad ubuduće će biti dužne da podnesu zahtjev za akreditaciju ustanove i studijskog programa najkasnije dvije godine nakon što dobiju tu dozvolu, dok je sada akreditacija praktično dobrovoljna, s ciljem vrednovanja dostignutog nivoa kvaliteta. One ustanove koje ne budu akreditovane, ubuduće neće moći ni da izdaju diplome.

Ova novost predviđena je prednacrtom novog zakona o visokom obrazovanju koji je pripremilo Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS.

Cilj je, tvrde u ministarstvu, da se obezbijedi kvalitet u radu visokoškolskih ustanova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Eksterna evaluacija, a posebno akreditacija je jedan od kriterijuma da biste nekome dopustili da se nađe u sistemu visokog obrazovanja RS. Status akreditovane ustanove podrazumijeva da on ispunjava kvalitete koji su propisani i ovim zakonom i evropskim standardima. Ako neko nije akreditovan, on je po sadašnjem zakonu mogao da obavlja te poslove, ali rizikujući pritom dalje karijere svoj studenata. Zato se sada propisuje obavezna akreditacija – objašnjava za Srpskainfo resorni ministar Srđan Rajčević.

Po njegovim riječima, postupci akreditacije, te obezbjeđenje kvaliteta regulišu se posebnim zakonom o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju, koji je takođe pripremljen zajedno sa zakonom o visokom obrazovanju.

Nacrte ova dva zakona koji donose velike promjene u ovoj oblasti u četvrtak je, podsjećamo, utvrdila Vlada RS.

– Daćemo novu ulogu i veću nadležnost sadašnjoj Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS, koja prerasta u Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i imaće nadležnosti u pogledu osiguranja kvaliteta, od monitoringa do primjene evropskih standarda, u oblasti licenciranja visokoškolskih ustanova, odnosno početne akreditacije koja je osnov za izdavanje dozvole za rad, kao i u oblasti priznavanja stranih visokoškolskih isprava – kaže Rajčević.

Nacrtom zakona o obezbjeđenju kvaliteta u visokom obrazovanju RS uređuju se obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju, te postupci početne akreditacije, akreditacije, tematskog vrednovanja i vanjske nezavisne periodične procjene unutrašnjeg sistema obezbjeđenja kvaliteta.

Kako je navedeno, osnovni ciljevi zakona usmjereni su ka uspostavljanju kulture kvaliteta u visokom obrazovanju što dugoročno obezbjeđuje jedini siguran put razvoja visokog obrazovanja RS.

srpskainfo.com

ASHA prodaja vozila