Početna Vijesti Novogodišnji prijem za predstavnike vjerskih zajednica

Novogodišnji prijem za predstavnike vjerskih zajednica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnik Milenko Đaković priredio je danas tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike vjerskih zajednica. Zajednička ocjena je da su ovakvi susreti korisni ne samo za razmjenu mišljenja različitih vjerskih konfesija i Gradske uprave, nego i kao poruka građanima o vrijednostima suživota na ovom području. Prijemu u Gradskoj upravi prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice, Rimokatoličke i Srpske pravoslavne crkve.

Zadovoljstvo što su imali priliku otvoreno razgovarati s gradonačelnikom o mnogim temama, izrazio je Amir efendija Mahić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac. – Zahvalio sam se gradonačelniku i gradskim vlastima što prepoznaju vjerske zajednice kao bitan faktor u našem društvu i doprinose opštoj pozitivnoj klimi u gradu. Posebnu zahvalnost dugujemo Gradskoj upravi za razumijevanje u pogledu onoga što je, konkretno, našoj vjerskoj zajednici bilo potrebno – rekao je Mahić.

S njim se slaže Husein efendija Velić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Prijedor. On je rekao da je Prijedor bogat sa četiri vjerske zajednice koje su monoteističke religije. – Ta vjera u jednog boga očituje se, između ostalog, u tome da želimo drugima isto što i sebi – naglasio je Velić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedorski župnik Marko Vidović pohvalio je tradicionalni prijem koji je protekao u pozitivnoj klimi. Takođe ohrabruje to što se poglavari vjerskih zajednica, u slučaju potrebe, mogu obratiti gradskim vlastima. – Mi smo svjesni da ima crnila, ali nije sve crno. Hvala gradonačelniku što je otvoren za naše sugestije, da mu se možemo obratiti ako zatreba – rekao je Vidović.

Važno je i za vjernike i za građane da vide predstavnike različitih vjerskih zajednica zajedno, da razmjenjuju mišljenja i iskustva, smatra protojerej stavrofor Ranko Maletić. – Stariji smo za godinu dana, a da li smo izvukli neke pouke i da li smo išta mudriji, to ćemo tek da vidimo. Srpska pravoslavna crkva i Gradska uprava Prijedor imaju veoma dobru saradnju. Uvijek smo dobili pozitivne odgovore od gradonačelnika, ne samo u materijalnom smislu, nego i spremnost za razgovor – istakao je Maletić.

Gradonačelnik Milenko Đaković zahvalio je predstavnicima vjerskih zajednica na izuzetno korektnim odnosima koji vladaju u Prijedoru. On je konstatovao da se Prijedor, kao jedna od najmultietničkijih sredina u BiH, može pohvaliti izuzetno dobrim međuljudskim i međunacionalnim odnosima. Novogodišnji prijem bio je prilika za uzajamnu razmjenu čestitki i lijepih želja svima onima koji slave predstojeće međunarodne i vjerske praznike.

D.S.

ASHA prodaja vozila