Početna Zdravlje Novogodišnje odluke: Kako do mentalnog i fizičkog zdravlja?

Novogodišnje odluke: Kako do mentalnog i fizičkog zdravlja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spisak stvari koje treba da uradimo da bismo postali zdraviji može izgledati beskrajno, pa smo pitali stručnjake.

Svi planiramo da u novoj godini promijenimo sve što nam je smetalo ranije. Ipak, ako je 2019. godina ta, kada uopšte razmišljate da uradite nešto dobro za sebe i budete zdraviji, ovi savjeti bi mogli da vam pomognu.

Radite jogu, trčite, dižite tegove, izbacite ugljene hidrate ili masnoću (u zavisnosti od specifične ishrane koja je u modi), izbacite alkohol, smanjite stres – zvuči mnogo lakše reći nego i uraditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Ali šta ako biste napravili samo jednu promjenu?

Pitali smo stručnjake šta oni preporučuju da bude taj prvi korak u borbi za zdraviji život. Poslije bi, naravno, uslijedili i ostali, ali ta prva odluka je u većini slučajeva i najteža.

Savjeti su skrojeni za odraslu osobu, koja je umjereno zdrava i nije pušač.

Koncentrišite se na vaše misli

Lako je razmišljati samo o fizičkom zdravlju. Međutim, doktorka Nadin Sami, asistent na Odjeljenju za sport na Univerzitetu Ekseter, kaže da bi trebalo da se usmjerimo i na poboljšanje našeg uma – izgradnjom samosvijesti.

Ideja je da razumijemo svoje emocije, promjene raspoloženja i nagona. Ukoliko radimo na tome, misli Sami, možemo puno da odmaknemo u poboljšanju mentalnog i fizičkog blagostanja tokom vremena.

Razumijevanjem vaših osjećanja, motivacija i ponašanja u većoj mjeri, možete početi da djelujete svjesnije kako biste sami donijeli bolje odluke. Na primjer, koja je vaša motivacija da vježbate? Kada ćete najradije, a kada najmanje rado, krenuti da vježbate? I zašto je to tako – pita ona.

Postoji mnogo načina da se da odgovor na ova pitanja, tvrdi doktorka Sami. Neki od njih su da vodite dnevnik, meditirate, radite vježbe pažnje ili jednostavno nađete šta vas opušta nakon posla ili na kraju dana.

– Ako bolje razumijemo sebe, možemo i da radimo na svojim slabostima – dodaje ona.

Usvojite psa

 

Ako usvojite psa, neće samo životinja biti srećnija, već i vi, tvrdi doktor Ris Tačer. Članstvo u teretani, pilates ili jutarnje trčanje – samo su neke od stvari koje bi mogle da vam padnu na pamet kada pomislite da postanete fizički aktivniji.

Ipak, sve to brzo dosadi, pa često ne prođe ni januar, a već prestanemo sa ovim aktivnostima, kaže doktor Tačer, profesor na Univerzitetu Aberistih.

Umjesto toga, on preporučuje pronalaženje načina za rutinsko vježbanje koje bi postalo dio naše svakodnevnice.

Postoji mnogo načina da se to uradi, od izbjegavanja liftova do parkiranja na suprotnoj strani parkinga kada idete u kupovinu. Međutim, postoje određene prednosti usvajanja psa, kaže on.

Ako imate obavezu zbog koje ćete sigurno hodati najmanje 30 minuta dva puta dnevno, sigurno ćete biti aktiviniji i istovremeno ćete se bolje emotivno osjećati jer ste udomili psa.

– Na ovaj način možete da provedete vreme napolju, vježbate, a dobijate i lojalnog pratioca i istovremeno poboljšate život drugog živog bića. Pokazalo se da sve to poboljšava fizičko i mentalno zdravlje – kaže doktor Tačer.

Jedite raznoliko

Već znamo koliko je bitno da jedemo voće i povrće. Međutim, prema riječima doktorke Megan Rosi, istraživačice na Odjeljenju za nutricionističke nauke Kraljevskog koledža u Londonu, ne treba da težimo samo količini, već i raznolikosti.

Zato je bitno i da jedemo najmanje 30 različitih biljnih namirnica sedmično, kaže ona. To je zato što se smatra da biljna raznolikost ima ključnu ulogu u dobrom zdravlju crijeva.

Mediteranska dijeta pomaže u prevenciji depresije

Bakterije u našem stomaku, poznate kao mikrobi, imaju važnu ulogu u našem zdravlju. Alergije, gojaznost, bolesti crijeva, Parkinsonova bolest, pa čak i depresija se sve više povezuju sa ovim bakterijama.

– Kupite miks od četiri vrste zrna. Umjesto da kupite jednu vrstu sjemenki, kupite miks od četiri vrste sjemenki – kaže ona.

Smijte se češće

Nakon praznika, mnogi od nas planiraju da nešto pokrenu u svom životu. Međutim, problem sa postavljenim ciljevima jeste što se često demoralizujemo ako ne usijpemo u nečemu, kaže doktor Džejms Gil.

Umjesto toga, on preporučuje da se prvo fokusiramo da to da budemo srećniji.

– Postoje liste specifičnih stvari koje možete da uradite da biste svoj život učinili zdravijim, ali ako ne uživate u svom životu, vjerovatno se nećete držati bilo kakvih teških ili izazovnih promjena za narednu godinu – kaže Gil, istraživač u Warwick Medical School.

Ali kako ćete postati srećniji?

Doktor Gil preporučuje da napravite jednu promjenu u vašem životu koja će vas češće nasmijati. Istovremeno, identifikujte jednu stvar koja vas čini nesrećnim i pokušajte da je promijenite.

I na kraju – spavajte bolje

Možda je očigledno, ali svima nam nedostaje sna da bismo se bolje osjećali (sedam do devet sati noću za većinu zdravih odraslih osoba je dovoljno sna).

– Čak i ako spavamo samo malo manje (na primjer, prosječno pet sati) to može negativno da se odrazi na niz kognitivnih funkcija u našem organizmu, uključujući i donošenje odluka – kaže doktor Gevin Bakingem, viši predavač sporta i zdravlja na Univerzitetu u Ekseteru.

Postoji mnogo stvari koje možemo da uradimo da bismo bolje spavali, od izbjegavanja kofeina uveče do odlaska na spavanje u isto vrijeme svako veče.

Za doktra Bakingema, najbolje što možemo da uradimo u novoj godini jeste da sklonimo tokom noći telefone i laptopove i stavimo filter koji blokira plavo svetlo u njima.

ASHA prodaja vozila