fbpx

Novinari poručili: Borićemo se za naša prava!

Protestno okupljanje novinara održano je danas ispred prostorija Kluba novinara u Banjaluci.

Na ovaj način novinari su ukazali da je prošlo više od dva mjeseca od pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića, a nadležne institucije još nisu riješile slučaj, odnosno nisu otkrile motiv i nalogodavca/e.

Više od dva mjeseca protekla su od pokušaja ubistva novinara BNTV Vladimira Kovačevića, a Klub novinara Banjaluka traži od policije i nadležnog tužilaštva da upoznaju javnost u kojoj fazi je istraga u tom predmetu.

 

 

 

Siniša Vukelić iz Kluba novinara u Banjaluci rekao je da je nedopustivo da više od dva mjeseca još uvijek nije priveden drugoosumnjičeni za napad na kolegu Vladimira Kovačevića.

“Iako je, prema izvorima iz policije, poznato da se on nalazi van BiH sud u Banjaluci odbija da raspiše međunarodnu potjernicu i malo vjerujemo u njihovu želju da ovaj slučaj privdedu kraju i pronađu drugoosumnjičenog, da otkriju nalogodavce i motive napada na kolegu Vladimira Kovačevića. Danas je i jedanaesta godišnjica ubistva Milana Vukelića koji je bio izvor novinarima i niko nije otkrio nalogodavce njegovog ubistva i smatramo da se ovako zataškavanje može desiti i u slučaju ubistva novinara Kovačevića”, rekao je Vukelić.

On je dodao da ukoliko se ovaj slučaj ne riješi Klub novinara i čitava medijska zajednica neće to nijemo posmatrati.

“Pokušaćemo svim zakonitim sredstvima da se borimo za naša prava, nećemo dozvoliti da ostanemo u ovakvom ambijentu u kojem se osjećamo ugroženo i u kojem ne možemo vršiti svoju dužnost i ne možemo da radimo naš posao za koji smo se opredjelili, a to je informisanje građana”, rekao je Vukelić.

Vladimir Kovačević rekao je da ne smatra da kompletna policija nema volju da riješi ovaj slučaj, ali boji se da je dio časne policije u jednom momentu naišli na zid.

 

“Ja ne očekujem da se ovaj slučaj riješiti do kraja i ne vjerujem da će se ikada otkriti nalogodavci, jer činjenica je da je do sada trebalo biti nekih zvaničnih informacija. Nema nikakvih informacija ni iz Tužilaštva. Razumiljivo je da ne mogu otkrivati detalje istrage, ali trebalo je biti bar neko obraćanje javnosti imajući u vidu pažnju koju je ovaj slučaj izazvao u javnosti”, istakao je Kovačević.

On je dodao da je u ovom slučaju najbitnije da se otkriju nalogodavci napada i stvarni motivi.

“Iako imam neke informacije poprilično pouzdanje, ali ne mogu o njima sada govoriti, jer je istraga u toku”,

Vladimir je rekao da i dalje strasno radi svoj posao, ali da se naveče kad se vraća kući okreće iza ramena.

 

“Moramo svi biti oprezniji, naročito mi koji se bavimo ozbiljnijim temama. Moramo biti radikalniji u svojoj borbi za svoja prava. U novom sazivu NS RS tražićemo izmjenu zakona u RS da budu strožije kazne za napadače na novcinare”, rekao je Kovačević.

Iz Kluba novinara su rekli da očekuju da se istraga što prije dovede do kraja kako bi se Vladimir Kovačević i njegova porodica, ali i šira javnost osjećali bezbjednije.

 

“Dok se ne uhapsi drugi napadač, ne otkriju nalogodavci i motiv ovog brutalnog napada i dok cijeli slučaj ne dobije pravičan sudski epilog, Klub novinara neće smatrati da je ovaj slučaj završen”, dodaju u saopštenju.

Podsjećaju političke stranke na njihova predizborna obećanja i pozivaju ih da na prvoj redovnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, po hitnom postupku, na dnevni red uvrste i usvoje izmjene Krivičnog zakona, kojima će se napad na novinare tretirati kao napad na službeno lice, kako bi se i na taj način stvorili bezbjedniji uslove za njihov rad.

Buka

 

Dental Studio Prijedor
ASHA prodaja vozila