Početna Prijedorski region Novi tenderi za solarne elektrane u USK

Novi tenderi za solarne elektrane u USK

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve je više ozbiljnih investitora koji su zainteresovani za energetske projekte u oblasti iskorištavanja solarne energije, a u narednih nekoliko mjeseci Ministarstvo privrede USK planira raspisati tri tendera za izgradnju solarnih elektrana.

– Sve je više ozbiljnih kompanija iz Austrije, Belgije i Njemačke koje se interesuju za ovu vrstu projekata. Također, njih zanima i zakonska regulativa i mi smo u cilju olakšanja uslova investitorima proveli izmjene Zakona  o koncesijama, a u proceduri je i usvajanje zakona o javno-privatnom partnerstvu. Sve to treba da olakša uslove budućim investitorima – istakao je ministar privrede Nijaz Kadirić, pišu Nezavisne novine.

Inače, prva solarna elektrana u Unsko-sanskom kantonu puštena je u pogon polovinom juna protekle godine u mjestu Krnjeuša, nadomak Bosanskog Petrovca, a ukupna vrijednost ove investicije iznosila je 720.000 maraka.

Proizvodni kapacitet ovog energetskog objekta je 150 kilovata s godišnjom proizvodnjom električne energije od 219 megavat-sati. Ova solarna elektrana se prostire na površini od preko 1.600 kvadratnih metara i čini je 1.200 instalisanih solarnih ploča, kao i vlastita trafo-stanica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu, vlasnici pomenute solarne elektran iskazali su interesovanje za proširenje proizvodnih kapaciteta i nova ulaganja, a očekivana investicija procijenjena je na oko 70 miliona maraka.

Kadirić je istakao kako je opredjeljenje aktuelnih vlasti u USK da na ove prostore dovedu industriju koja neće biti zagađivač, kako bi ovaj kanton u budućnosti očuvao epitet ekološkog.

Također, treba istaći da je početkom protekle godine nadomak Bihaća započela i realizacija projekta izgradnje prve vjetroelektrane vrijedne 120 miliona maraka.

(Nezavisne novine)

ASHA prodaja vozila