Početna BiH Novi predmeti od septembra, a KNJIGE DOGODINE: Izmjenjeni nastavni programi u Srpskoj,...

Novi predmeti od septembra, a KNJIGE DOGODINE: Izmjenjeni nastavni programi u Srpskoj, učitelji zbunjeni

Osnovci u Srpskoj će od septembra prvi put učiti predmete “Digitalni svijet” u drugom razredu, te “Priroda i društvo” u petom razredu. Učitelji, međutim, još nisu zvanično informisani o ovim izmjenama.

Kako su nam potvrdili u Republičkom pedagoškom zavodu RS, od iduće školske 2021/22. godine u osnovnom vaspitanju i obrazovanju se primjenjuje inovirani Nastavni plan.

Osnovne stvari koje će se izučavati u predmetu “Digitalni svijet” su, kažu, pravilno i bezbjedno korištenje digitalnih uređaja sa kojim se učenici svakodnevno susreću u praksi. Podsjetimo da je istoimeni predmet prošlog septembra uveden i za prvačiće u Srbiji, sa idejom da djeca uvide kako su digitalni uređaji svuda oko nas – kod kuće, u školi, prodavnici, ulici.

– Za ovaj predmet i sve ostale nove predmete i programe koji se počinju izučavati od naredne školske godine Republički pedagoški zavod će predložiti udžbenike koji bi trebali biti primjenjivi od školske 2022/23, jer nauka ne poznaje slučajeve da se istovremeno primjenjuje novi program ili uvodi novi predmet i ima novi udžbenik za taj program i predmet. Učenici u drugom razredu na časovima predmeta “Digitalni svijet” će koristiti ona učila koja su za to potrebna, a to će procijeniti nastavnik koji izvodi nastavu – izjavio je za Srpskainfo direktor RPZ Predrag Damjanović.

Časove će držati profesori razredne nastave, a zanimljivo je da će oni mjesec dana prije početka škole imati seminar i dobiti priručnike za izvođenje nastave iz ovog predmeta.

Novina od septembra očekuje i đake petog razreda, koji će umjesto dva predmeta “Poznavanje prirode” i “Poznavanje društva” sada imati jedan, “Priroda i društvo”, i to tri časa sedmično.

– Učenici će koristiti stare udžbenike, u dogovoru s nastavnikom – precizirao je Damjanović kako će se izvoditi nastava.

Časovi fizičkog u petom i šestom razredu će biti tri puta sedmično. Šestaci će imati dva časa istorije sedmično.

– Nema povećanja broja časova za učenike, jer u petom razredu povećavamo broj časova “Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja” za jedan, ali se smanjuje broj časova za jedan spajanjem predmeta “Poznavanje prirode” i “Poznavanje društva” u jedan predmet. U šestom rezredu se povećava broj časova “Istorije” za jedan, ali nema predmeta “Demokratija i ljudska prava” koji je bio jedan čas sedmično – kaže Predrag Damjanović, dodajući da će se nastavni predmet “Demokratija i ljudska prava” izučavati u 9. razredu od školske 2024/25. godine.

To znači da učenici koji u septembru kreću u šesti razred neće imati ovaj predmet sve dok ne dođu u deveti razred.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS precizirali su da će se paralelno s primjenom novih programa “Priroda i društvo” i “Fizičko i zdravstveno vaspitanje” u 5. razredu, od početka školske godine primjenjivati i inovirani program ”Prirode i društva”, te izmjene i dopune programa “Fizičkog i zdravstvenog vaspitanja” u 4. razredu.

Prosvjetni radnici s kojima smo razgovarali tvrde, međutim, da o izmjenama nastavnog plana nisu zvanično obaviješteni, te da sve informacije o novim predmetima dobijaju iz medija!

– Nastavni plan i program se pominje samo u izjavama nadležnih, ali nije donesen zvaničan dokument o tome, niti dostavljen školama. Nemamo ni školski kalendar, koji se inače donosi u junu – ispričala je jedna od učiteljica.

Prosvjetni radnici se na posao vraćaju 2. avgusta. Da li će se stići pripremiti za novine u osnovnim školama?

– Pitanje je šta su sadržaji predmeta „Digitalni svijet“. Ako je to nešto opštepoznato – u redu, ali ako su u pitanju nove stvari, koje iziskuju nove vještine, onda nije baš bezazlen rok do septembra – zaključuje dugogodišnja prosvjetna radnica.

srpskainfo.com