Početna Region Novi izborni šok u Austriji: Nakon komunista, uspjeh ostvarili i antivakseri

Novi izborni šok u Austriji: Nakon komunista, uspjeh ostvarili i antivakseri

Nova politička stranka koja se protivi restriktivnim mjerama protiv koronavirusa, neočekivano je ostvarila uspjeh na pokrajinskim izborima u Austriji i ulazi u parlament s više od šest posto glasova, pokazuju prvi izborni rezultati.

Stranka “Ljudi, slobode, temeljna prava” (MFG), osnovana u februaru kao odgovor na odluke o uvođenju mjera radi suzbijanja epidemije, vodila je kampanju za izbore u Gornjoj Austriji uglavnom na društvenim mrežama.

Njezini aktivisti ne vjeruju u djelotvornost cjepiva i protive se bilo kakvoj obvezi cijepljenja. Osnivač stranke je podizao tužbe na Vrhovnom sudu za poništenje zakona za koji je ocijenio da “ubija slobodu”.

Austrija postupno pooštrava zdravstvene propusnice koje je uvela proljetos. Od listopada će samo cijepljene osobe i one koje su preboljele covid-19 moći ući na stadione i u velike dvorane za priredbe u Beču.

Necijepljeni neće moći ući onamo, čak ni s negativnim testom. Anketa pokazuje da je polovina necijepljenih birača glasovala za krajnje desni FPO a četvrtina za MFG.

Austrija, gdje je potpuno cijepljeno nešto više od 60 posto stanovništva i jedna je od najbogatijih zemalja svijeta, sporo napreduje s procjepljivanjem.

Taj zastoj konzervativni kancelar Sebastian Kurz pripisuje potpori koju FPO pruža pokretima koji sumnjaju u postojanje korone i vjeruju teorijama urote.

ASHA prodaja vozila