Podjela besplatnih udžbenika od strane Grada Banja Luka i gradonačelnika Draška Stanivukovića počela je juče u Šipovu i Kneževu, a danas je nastavljena u opštinama Čelinac, Kotor Varoš i Teslić.

Gradska uprava Banja Luke je uoči ove akcije kontaktirala lokalne zajednice i škole radi lakše distribucije udžbenika, međutim u nekim od ovih opština su istakli da ne žele da učestvuju u ovoj akciji.

Tim povodom su se službenici Opštine Novi Grad oglasili putem društvenih mreža.

Saopštenje Opštine Novi Grad prenosimo u cijelini:  

“Iako rijetko reagujemo na spekulacije i prozivke pojedinaca na društvenim mrežama, iz dužnosti i obavezi prema našoj djeci i njihovim roditelјima, prinuđeni smo da se oglasimo.

Istina je da je Opština Novi Grad kontaktirana od strane Grada Banja Luka radi realizacije projekta podjele polovnih udžbenika zainteresovanim na teritoriji opštine Novi Grad, kao i to da nismo uzeli učešće u istom.

Naime, prikuplјanje i raspodjela polovnih knjiga, nije ništa novo. Naprotiv, vrši se svake godine na nivou osnovnih škola sa teritorije opštine Novi Grad i Opštinska uprava ne uzima učešće u takvim aktivnostima, niti je ikad uzimala.

Imajući u vidu činjenicu da naše škole samostalno i uspješno organizuju razmjenu polovnih knjiga među učenicima, kao i činjenicu da angažovanje Opštinske uprave ni na koji način ne bi uticalo na realizaciju projekta Grada Banja Luka u procesu podjele polovnih knjiga, smatramo da nije bilo nikakve potrebe da se uklјučujemo.

Opština Novi Grad u saradnji sa osnovnim školama i JU Centar za socijalni rad sa područja opštine Novi Grad već dugi niz godina kupuje nove knjige za djecu od 5. do 9. razreda osnovne škole i srednjoškolce, a na osnovu zahtjeva učenika, roditelјa koji su u stanju potrebe ili na osnovu evidencije JU Centar za socijalni rad.

Smatramo da načelnik opštine Novi Grad i lice odgovorno za rad Opštinske uprave, nema obavezu da učestvuje u aktivnostima koje nisu u direktnoj nadležnosti Opštinske uprave, a pogotovo onda kada je u te aktivnosti upakovana politička kampanja prije zvanične kampanje, a za koju se besramno koriste najosjetlјivije kategorije stanovnika, a to su djeca“.

Gradonačelnik Stanivuković je juče i danas apelovao na predstavnike svih opština u kojima se dijele besplatni udžbenici, da politiku ostave po strani jer su kako kaže udžbenici, knjige, kultura i sport stvari oko kojih svi moraju da imaju zajednički stav.

insajder.in